Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE – REPLIK: Stängningen av Ö-viks BB nödvändig för att erbjuda säker vård

Svar på insändaren "Jag är rädd att föda mitt barn när förlossningen i Ö-vik är stängd", signaturen "A", 6/7

Jag kan förstå din oro inför förlossningen som närmar sig och som sammanfaller med stängningen i Örnsköldsvik i sommar.

Det var inte något självklart eller lätt beslut att stänga förlossningen i Ö-vik i drygt två veckor men det är tyvärr en nödvändig åtgärd för att kunna erbjuda säker vård när vi har öppet resten av sommaren. Vi behöver en viss minimibemanning för att kunna hålla öppet samtidigt som vår personal skall ha sin välbehövda sommarsemester. Det finns inte tillräckligt många vikarier eller ens stafettpersonal för att täcka ordinarie personals frånvaro, därav denna kompromiss.

Under stängningstiden har vi ökad bemanning i Sundsvall för att kunna ta emot alla födande mammor där, samtidigt som vi totalt har färre personal i tjänst i länet. Avsikten är att planera så säker förlossningsvård och bra bemötande som möjligt inne på våra förlossningsenheter såväl i Ö-vik som i Sundsvall.

Stängningen orsakar besvär med längre resväg för er Ö-viksmammor vilket jag beklagar och framför allt beklagar jag den känsla av otrygghet och oro som vissa av er känner och som du uttrycker.

Du som tidigare haft en snabb förlossning kan kontakta mödrahälsovården för att tillsammans planera hur just du skall agera. I vissa fall kan ambulanstransport behövas och så kan det vara även under ”vanliga förhållanden”. Även om detta inte är en önskvärd situation så finns det alla möjligheter att skapa en trygg väg till en säker förlossning.

Återigen beklagar jag den nödvändiga stängningen av förlossningen i Ö-vik, men jag försäkrar att vårt yttersta mål alltid är en trygg och säker förlossningsvård i hela Västernorrland.

Marju Dahmoun, länsverksamhetschef Kvinnosjukvården, Region Västernorrland.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel