Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Replik: Roger Johansson (S): Jag delar inte Mona Hammarstedts (KD) klockartro på staten

Replik på insändarna Hör KD:s hårda dom över sjukvårdspolitiken: "Dags att lägga ned regionerna" samt Replik: Istället för att centralisera – gör Region Västernorrland till den bästa arbetsgivaren.

Mona Hammarstedt KD har på min fråga till henne om hon delar min tro att ett statligt övertagande av sjukhusvården skulle innebära en än snabbare centralisering av densamma svarat ett tydligt nej. Mona Hammarstedt är så övertygad om att staten garanterar lokal närvaro att hon antyder att Härnösands sjukhus hade varit kvar om staten haft ansvar för sjukhusvården.

Jag har tyvärr inte samma höga tankar om statens välsignelse för att skattefinansierad verksamhet bedrivs i hela landet. Bara i vårt län har de statliga jobben försvunnit i hundratals de senaste åren. Ånge kommun har tappat över 200 statliga jobb inom allt från Kriminalvården, Trafikverket och posten för att ta några axplock.

En annan kommun som märkt av statens centralisering är Sollefteå. Sedan 2006 har kommunen tappat 240 statliga jobb. Många av de ersättningsjobb som kom efter försvarsnedläggningarna har tyvärr försvunnit eftersom.

Utifrån den historiken kan jag inte dela Hammarstedts tro på att ett ökat statligt ansvar garanterar en långsammare centralisering. Läsarna och väljarna får väl utifrån sina erfarenheter bedöma om de delar Hammarstedts övertygelse om välsignelsen med ökat statligt ansvar för sjukvården eller om de ligger närmare min något mer tveksamma inställning.

Avslutningsvis är jag av den uppfattningen att det inte generellt går att säga att centralisering alltid är av ondo eller godo. Verkligheten är betydligt mer komplicerad än så.

Roger Johansson (S), gruppledare Region Västernorrland

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel