Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Replik: Producera elen där den konsumeras

Replik på insändaren "Vi behöver bygga ut vindkraften i Västernorrland", (TÅ 28/4).

Att bygga ut stamnätet beräknas kosta över 60 miljarder (vattenfall). Vem betalar detta? En del lokal utbyggnad för vindsnurror belastar redan nätavgiften. Billig elhandel men dyr nätkostnad.

Ätt öka ledningsgator vid denna utbyggnad har en viss miljöpåverkan. Finns det beräkningar vad detta innebär i förlorad skogsmark, och hur påverkas djur och naturvärden.

Kraftigare ledningar innebär att fältstyrkor ökar. Hur påverkar detta de med elöverkänslighet (Tesla). Hur påverkas säkerheten vid sabotage och eventuellt krig om en knutpunkt blir utsatt (minns frånskiljare i Hamra som slog ut halva Sverige 1983).

El ska produceras där den förbrukas. Stor produktion i norr och stor konsumtion i söder innebär överföringsförluster på flera procent.

En utbyggnad av stamnätet innebär naturligtvis billigare el i söder med också dyrare i norr. Skall tillgång på el finnas vid varje tidpunkt måste också väderoberoende källor finnas.

Då Barsebäck stängde försvann en källa som producerade där det konsumerades. Nu skall även andra produktionskällor stängas i Forsmark. Kärnkraft är inte optimalt men vad är alternativen? Miljötänk förhindrar import av smutsig el. Kanske lösningen är att flytta företag till norr och satsa på små fossilfria produktionskällor i söder. Annars liknar det Baggböleri att ta resurser från norr utan kompensation. Kärnkraftens nettokostnad bör utredas och jämföras med andra källor för att få en rätt bild.  Då måste även detta med skillnaden effekt vs energi tas med. Klart det blir dyrt med en källa som enbart ska vara backup för väderberoende vind.

Då det sägs att vindkraft är billigt borde även kostnaden på 60 -70 miljarder för utbyggnad av stamnätet belasta vindkraften. Det byggs massor av snurror i norr som ska transportera el söderut. Finns produktion i söder behövs ingen större utbyggnad.

Inge Watt

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel