Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Replik: Påverkan sker även i kommunala skolor

Annons

Replik på insändaren (S) i Ö-vik – Skolan och religiösa samfund hör inte ihop.

Kristoffer, hoppas vi kan vara överens om att målet bör vara att vi får en så bra skola som möjligt.

Kanske den enkla lösningen är att frikoppla skolan från politiska partier? Ta bort bildningsnämnden och ge istället förvaltningen en summa pengar som motsvarar den genomsnittliga i Sveriges kommuner?

För hundra år sedan var kyrkoherden den självklara ordföranden i skolstyrelsen. Jag tror att den skolan gav ett minst lika bra resultat som dagens politikerstyrka och mer ordning och reda.

Om vi begränsar oss till kommunpolitiker så hade vi 1989 en skola som låg i topp i Sverige och nu ligger vi väl på den lägre halvan?

Jag tror att kristna skolor i genomsnitt har bättre kvalitet än kommunala. Vad tror du, Kristoffer?

Tror du att den enda religiöst drivna skolan i kommunen, Broskolan, inte har barn med olika erfarenheter både socialt och religiöst, inte lär sig samarbeta och empati, sätter elever med olika religion, kön eller sexuell läggning i olika klasser?

Tror du inte påverkan sker i kommunala skolor? Tror du en skola där Jesusnamnet är tabubelagt är fri från påverkan?

Fritt tänkande låter liberalt, men hur ska skolan reagera när eleverna målar hakkors på väggarna?

Namnet på den nämnd du är ordförande för förpliktar, bildningsnämnd! Enligt mångas åsikt producerar kommunala skolor i Sverige elever som är ”obildade” i religiösa frågor.

Enligt FN:s mänskliga rättigheter som Sverige har signerat har ”föräldrarna rätt att fostra sina barn i den religiösa tradition de själva tillhör, till exempel genom att välja utbildning för barnen”.

Kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén påstår att kristna skolor präglas av fostran till kritiskt tänkande, personlig mognad och mänsklig resning. Anser Kristoffer detta inte är önskvärt i en S-styrd kommun?

Per Sundin, kristdemokrat

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel