Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Replik: Ordning och reda hämmar inte barnens kreativitet – skolan är inte som på 30-talet

Med anledning av insändaren: ”MUF:arna verkar vilja ha en fängelselik skola” (191011) så känner vi att vi måste förtydliga vad vi definierar som ordning och reda.

Föreställ dig en familj som skall åka i väg på en välplanerad semester. De förbereder en tidsplan, ändamål och slutdestination. Under bilresans gång förklarar föräldrarna att bilen inte rullar innan samtliga barn har säkerhetsbälte, sitter på sina stolar och inte sparkar föraren i ryggen. När glassen förtärs gör man det med försiktighet för att undvika en massa söl på fönster och säten.

Det är ordning och reda. Tydliga ramar i första hand för säkerheten, och i andra hand för att undvika onödiga problem och händelser eftersom att dom vuxna sitter i framsätet och har koll på väg och sikt.

Det är ordning och reda. Inte bara för att säkerställa bilfärdens säkerhet, utan för att över huvud taget ens komma fram till slutdestinationen.

Oavsett om du skall på bilsemester eller vistas i skolan så behövs ett tydligt ramverk med förhållningssätt som talar om för oss hur vi ska förhålla oss i en viss situation. Att ha i beaktande är även att Matti Bergström – som skribenten refererar till – är född 1922 och möjligtvis gick i skolan på den tiden då den kunde jämföras som “fängelselik”. Vi kan med all säkerhet säga att skolan i dag inte ser ut som på 30-talet, eller ens som på 90-talet.

I vår värld betyder inte ordning och reda att det hämmar kreativitet eller sätter barnen i en ”fängelselik” miljö. I vår värld är ordning och reda en förutsättning för elevernas studiero, ökad kreativitet och högre betyg.

För MUF Västernorrland

Jeanette Karlsson

Julia Jäger

Elsa Wiess

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel