Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Replik: Oppositionen vill satsa 100 miljoner kronor extra på primärvården

Replik på insändaren på Allehanda.se den 14 november ”Blir bedrövad av vårdcentralernas situation – regionpolitiker, prioriteras primärvården i Västernorrland?”

Vi vet att sjukvården står inför stora förändringar. De största på flera decennier, där en allt större del av vården framåt kommer att ske på våra hälsocentraler och vårdcentraler men där dagens primärvård i Västernorrland också är rejält underfinansierad med i storleksordningen minst 100 miljoner kronor i jämförelse med de övriga skogslänen.

Primärvården är grunden för en väl fungerande hälso- och sjukvård i Västernorrland och för att säkra tillgången till vård i hela länet behöver vi stärka den nära vårdens finansiering.

I gällande budget för Region Västernorrland har Primärvården tillförts 30 miljoner kronor extra under 2019.

Under åren 2020 till 2022 vill därför oppositionen (Centerpartiet, Sjukvårdspartiet Västernorrland och Kristdemokraterna) tillföra 70 miljoner kronor extra till primärvården. Detta skulle innebära en förstärkning om drygt 40 miljoner extra till de regiondrivna hälsocentralerna i länet under de kommande åren (vilket motsvarar hälsocentralernas nuvarande ekonomiska obalans) och närmare 30 miljoner extra till Västernorrlands privata vårdcentraler.

Det som de regiondrivna hälsocentralerna behöver idag är inte de omstruktureringar som nu föreslås som slår sönder fungerande verksamheter och minskar tillgängligheten för befolkningen på flera platser runt om i hela länet. Det som behövs är först och främst realistiska ekonomiska förutsättningar för primärvården i Västernorrland, både den regiondrivna och den privat utförda.

Oppositionen är därför beredd att under mandatperioden satsa 100 miljoner kronor extra på primärvården i hela Västernorrland. Det vill säga en fördubbling jämfört med majoriteten (S, M, L).

Vi hoppas att majoriteten släpper prestigen och stödjer vårt förslag som i varje fall är ett par steg ytterligare i rätt riktning för en stärkt finansiering av den nära vården i hela Västernorrland. Något som borde vara självklart!

Jonny Lundin (C), oppositionsråd Region Västernorrland

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel