Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Replik: Ombyggnaden vid sjukhuset i Sollefteå påverkar inte vårdens ekonomi

Annons

Replik till insändaren "Obegripligt att bygga lägga sten utanför entrén vid Sollefteå sjukhus när det fattas miljoner i vården " publicerad den 9 november.

Det korta svaret är att ombyggnaden utanför sjukhuset i Sollefteå inte påverkar vårdens ekonomi överhuvudtaget.

Finansieringen av ombyggnationen vid sjukhuset i Sollefteå kommer från två håll. Den ena delen står EU:s strukturfonder för och den andra delen kommer från Region Västernorrlands interna klimatkompensationskonto.

Klimatkompensationskontot fylls på när Regionens personal reser med bil eller flyg och kontot används till att göra investeringar som minskar Region Västernorrlands klimatpåverkan. Dessa pengar är inte möjliga att använda för vårdkostnader och ombyggnationen har därför ingen koppling till vårdens ekonomi.

Ombyggnationen vid sjukhuset i Sollefteå sker i EU-projektet Koll 2020. Projektet som är ett samverkansprojekt mellan länets kommuner, Trafikverket, DinTur och Region Västernorrland syftar till att utveckla kollektivtrafiken i Västernorrland. Projektets mål är ökat antal resor i kollektivtrafiken, ökad fysisk tillgänglighet i kollektivtrafiken samt minskat behov av sjukresor i taxi. Ombyggnationen i Sollefteå ligger i linje med samtliga dessa mål då syftet är att förbättra kopplingen mellan kollektivtrafiken och sjukhusentrén samt öka den fysiska tillgängligheten i entréområdet.

En positiv bieffekt är att skyddet för oskyddade trafikanter ökas med specifika stråk för gångare och cyklister. Målet med ombyggnationen är att fler anställda, besökare och patienter väljer att åka buss eller cykla/gå när man ska ta sig till och från sjukhuset. Det bidrar till ökad folkhälsa vilket på sikt ger minskade vårdkostnader. En liknande ombyggnation har i samma projekt tidigare genomförts även vid sjukhuset i Örnsköldsviks entré.

Ombyggnationen vid sjukhuset i Sollefteå ökar möjligheterna för anställda, besökare och patienter att färdas på ett hållbart och trafiksäkert sätt till och från sjukhuset. Det är positivt för den enskilde individen men även för samhället då det bidrar till minskade kostnader och minskad klimatpåverkan.

Hans Backlund (S), regionråd, ordförande nämnden för Hållbar utveckling

Mathias Sundin, projektledare Koll 2020 Region Västernorrland

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel