Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Replik: Oavsett vad du äter sliter du på jorden – djur kan äta sådant som vi inte kan äta

■ Replik på insändaren "Fira Star Wars-dagen med universellt fredlig veganmat".

Jonas Norberg argumenterar för att veganer är bättre människor än sådana som äter kött. Han frågar sig vilken nåd vi skulle kunna be om ifall rymdvarelser gjorde mot oss vad vi gör mot djuren.

Antag att rymdvarelser kom till jorden och började odla växter på samma sätt som människor odlar växtbaserad föda? De människor som tidigare bodde på den nya odlingsmarken blir "vänligt men bestämt" undanfösta. De som stannar blir skjutna som ohyra. Sedan vill rymdvarelserna expandera, och då odlingsmarken är bättre runt flertalet städer så river rymdvarelserna städerna. Rymdvarelserna använder gift den här gången, för att undvika att människor angriper skörden. Slutligen bestämmer sig rymdvarelserna för att fylla igen hav och sjöar med slam och bygger upp nya växtodlingar även där. För människorna är rymdvarelserna helt oförstående: Att det finns människor är trevligt så länge de inte försöker snylta på rymdvarelsernas mark. Det finns gott om plats för människorna på polarkalotterna och månen. Att människorna svälter ihjäl är inte rymdvarelsernas problem. Människorna får väl anpassa sig.

Oavsett vad du äter, så sliter du på jordens resurser. Men det är en skillnad mellan att döda för att äta, och att döda genom att hindra fortsatt liv. Det upphör aldrig att förvåna mig hur veganer verkar tro att om människan bara låter bli kött så kommer vi att "lämna tillbaka" marken som vi "inte behöver" till naturen. Det finns många djur som kan äta sådant vi inte kan äta. Ska vi låta bli att äta kött så måste vi ersätta de här djurens mat med mat vi kan äta, och om den ska vara växtbaserad så krävs det monokulturer på bördig jord. När du anlägger en monokultur, så stjäl du resurserna för allt annat levande; alla varelser vi inte odlar räknas därefter som skadedjur eller ogräs.

Kossor kan man ha i skogen, utan att förstöra den biologiska mångfalden, utan att köra bort de djur som redan bor där. Älg behöver man inte ens sköta om.

Rebecka

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel