Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Replik: Norrtåg – ta ansvar istället för att skylla ifrån er!

Replik på ”Banarbeten och minskat pendlande gör avgångarna färre” (Allehanda 8/7).

Inledningen i Norrtågs affärschefs replik beskriver sommarperioden som särskilt problematisk, utifrån de planerade banarbeten som Trafikverket utför, samt att Norrtåg ingenting annat kan göra än att informera.

Låt mig förtydliga att sommaren vanligen är den överlägset minst problematiska årstiden för oss tågpendlare – att tro annat vore en villfarelse. Om det nu inte finns någonting annat att göra, förklara då varför fjolsommarens tågschema var mer funktionellt och varför man nu ställer in just två på varandra följande tågavgångar så att väntetiden potentiellt blir 2 timmar och 45 minuter lång för den som slutar klockan 14.30 exempelvis.

Inte ens fredagar är undantagna detta otyg till tidtabell.

Förklara varför en pendelbiljett för sträckan Ö-vik Norra–Umeå Östra, trots väsentligt mycket sämre villkor, oförändrat kostar 1848 kronor för 29 dagar (nej, månadskorten räcker inte ens en hel månad). Förklara varför Norrtåg gång på gång misslyckas med att skicka ut information om försenade tåg i tid, så att man blir varse dessa först när man anlänt till tågstationen med andan i halsen.

Missnöjet är utbrett, det är inte bara ”i det här fallet jag” som drabbats, utan även trötta småbarnsföräldrar som blir sena till förskolan och hårt jourbelastade kollegor, bland annat. Det är lustigt hur beläggningen kan ha varit ”under 50%” då jag samlat mina fakta genom att vandra igenom hela tåget vid upprepade tillfällen och fått bekräftat att över varannan plats varit upptagen.

Precis som jag skrev i min inledande debatt är givetvis Norrtågs personal inte undantagna behovet av och rätten till semester, men sommarproblemen måste gå att lösa. Genom att anställa sommarvikarier (kanske utnyttja lite av det extra statliga anslaget på 40 miljoner kronor från och med augusti 2021, nästa år)? Ställa in varannan avgång istället för två på varandra följande? Och i sista hand; åtminstone kompensera pendlarna med billigare pendelkort?

Ramona Forsman, dagspendlare och fast anställd ST-läkare i Örnsköldsvik

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel