Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Replik: Monica Fällström (S): En bortförd elev är en för mycket

Svar till Michaels insändare angående insändaren Monica Fällström (S), det behövs ett förtydligande när det gäller bortförda barn.

För det första vill jag säga att jag håller med dig, Michael, att en bortförd elev är en för mycket! Det här är en mycket viktig fråga som också belystes väl på kommunfullmäktige i Härnösand i december.

Som politiker behöver man ibland inte gå in i statistiska detaljer och jag behöver definitivt och ska inte veta vilka elever som det handlar om. För mig är det antalet elever som är intressant och den information jag fått från skolledningen är att det rör sig om en handfull elever. Vi får också varje månad rapport till Skolnämnden om någon förändring sker och speciellt om antalet ökar. Då gäller det inte enbart elever som vi misstänker är bortförda till annat land utan också elever som av någon anledning uteblir under en längre tid från undervisningen. Det är också oerhört viktigt att få rapporter från skolledningen över hur det kontinuerliga arbetet sker med den rapporterade frånvaron i allmänhet och bortförda barn i synnerhet.

Det vi politiskt har att göra är att försäkra oss om att ett aktivt arbete görs och om stora förändringar sker, fundera över vilka åtgärder vi då i skolnämnden behöver vidta. Jag är trygg med den rapportering som kontinuerligt ges av skolledningen och att det finns ett väl fungerande samarbete alltifrån rektorer, pedagoger och elevhälso- och närvaroteam som jobbar aktivt och proffsigt med den här frågan.

Jag tycker att varje elev som av någon anledning uteblir från undervisningen, är ett misslyckande som vi politiskt måste ta på fullaste allvar. När det gäller misstanken om bortförda barn till annat land är det en allvarlig problematik i sig och kräver åtgärder och insatser som jag som politiker särskilt följer.

Monica Fällström (S), ordförande, Skolnämnden Härnösand

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel