Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Replik: Mina värderingar är inga tomma ord – som socialdemokrat vill jag alltid värna vård, skola och omsorg

Annons

Svar på replik från Jan Lötbergs, Ådalspartiets insändare Tomma ord kommer inte ge oss den framtidstro som Malin Svanholm (S) hoppas på.

Jan Lötberg har nyligen bildat sitt parti och jag tycker att det är bra att människor engagerar sig och startar egna partier om man vill driva politik. Tyvärr har Lötberg ägnat sig åt en konspiratorisk retorik, där han insinuerat att alla politiker antingen är vilseledda av tjänstepersoner eller saknar förmåga att representera sina väljare, samt uttryckt svepande kommentarer om hur andra partier fungerar. Jag vet inte hur Ådalspartiet är organiserat, men i mitt parti har vi tuffa diskussioner innan vi kommer fram till ett beslut som vi ställer oss bakom. Jan Lötberg hävdar sig vara ”folkets röst”, men då vill jag påminna om att folket inte är enhetligt och tycker heller inte samma sak. Det är därför vi har olika partier med olika ideologier och åsikter. Att inte få som man vill gör inte en process odemokratisk.

I sin replik kritiserar Jan Lötberg mig för ”tomma ord” och hävdar att det är något självklart att vilja ha ekonomi i balans. Utmaningen är dock hur vi ska komma dit och helst få ett överskott. Behoven ökar hos många människor, men pengarna räcker inte till. Kramfors kommun är inte ensam om detta – 8 av 10 kommuner i Sverige behöver spara pengar. Man kan kritisera oss som styrt kommunen för att inte ha agerat tillräckligt, men det vore ohederligt att låtsas om som att vi är ensamma om de ekonomiska utmaningarna.

Jag har nämnt att vi behöver ”gasa och bromsa” samtidigt. När det finns möjligheter bör kommunen haka på lokala initiativ eller satsa på tillväxt i den viktiga besöksnäringen (exempelvis Skuleliften). Alla besparingar kommer att prövas utifrån vad de kan ge ekonomiskt men även utifrån konsekvenser. Personalsidan behöver genomgripande ses över i kommunorganisationen.

Som socialdemokrat vill jag alltid värna vård, skola och omsorg – till sist finns en smärtgräns för hur mycket vi kan skära ned. Jag ser fram emot tydliga förslag från Jan Lötberg och Ådalspartiet. Vi behöver pröva alla idéer för att klara ekonomin och utveckla kommunen.

Malin Svanholm (S), tillträdande kommunalråd Kramfors kommun

■■ Här kan du själv skicka in din insändare 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel