Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Replik: Mer forskning behövs vad gäller ME

 
Debatten kring ME-vården i Region Västernorrland
Visa alla artiklar

Replik på insändaren från Gertie Gladnikoff, ME-sjuk, Härnösand: ”Hjälp att dö – eller hjälp att leva för ME-patienter i länet?”, publicerad den 29 november.

Vi kan inte kommentera enskilda patientfall men vi kan konstatera att vården behöver mer kunskap om ME, myalgisk encefalomyelit. Idag vet ingen säkert vad som orsakar ME, och inte heller finns något botemedel.

I takt med att forskningen gör framsteg och resten av Sverige och världen får mer kunskap så blir också vi i Region Västernorrland allt bättre på att ta hand om patienter med ME.

ME är en svår diagnos att ställa. Det går inte att ta ett prov som visar att patienten har det, utan det handlar om att utesluta andra fysiska och psykiska tillstånd. Region Västernorrland har läkare med kunskap om ME och vår personal ska följa de rekommendationer som finns.

Vården för ME-patienter består idag i att lindra symptom eller att behandla tillstånd som uppkommit i och med sjukdomen. Det kan vara exempelvis antidepressiv medicin, fysisk aktivitet på rätt nivå eller kognitiv beteendeterapi. Ungefär var tionde ME-sjuk blir helt frisk.

Vi som vårdgivare följer utvecklingen och de vetenskapliga framsteg som görs. Patienter ska självklart få hjälp att leva så bra det går.

Lena Carlsson, sjukhusdirektör Region Västernorrland

Lena Asplund (M), ordförande Hälso- och sjukvårdsnämnden Region Västernorrland

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel