Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Replik: Logiken brister kring försvaret av psykiatrinedläggningen i Ö-vik

Artikel 18 av 22
Psykiatriavdelningen i Ö-vik läggs ned
Visa alla artiklar

Replik på insändaren ”Behandling och vård är viktigare än förvaring” (Allehanda 25/2).

Sällan har en insändare varit så fylld med logiska kullerbyttor, som när Erica Markusson (L) i ÖA försvarar ståndpunkten för att lägga ned avd 61 för inneliggande psykiatrisk vård i Örnsköldsvik. Redan i första stycket blir det trippelkullerbyttor och först den om individens frihet. Är det en större frihet att tvingas åka till Sundsvall, än att få vård närmare hemmet och anhöriga? Det är inte den typen av frihet som efterfrågas av patienter och anhöriga. Sedan ordar hon om ”självständiga beslut”, vilket knappast är fallet när L ohejdat i nästan varje nedstängning av sjukvård gör det hand i hand med S+M och med stöd av SD. Stycket avslutas med att ”kollektiva institutioner, kolosser är minst lämpliga verktyget för vård och omsorg”, samtidigt som beslutet tvingar psykiskt sjuka att åka till det sjukhus i vår region som är det mest kolossliknande.

SPOT är nog bra för många psykiskt sjuka, men knappast för den som drabbas av psykos, stor suicidrisk eller annat stort vårdbehov. Markusson skriver om inneliggande vård som om det bara är förvaring och det är ju ologisk om det anses vara mindre förvaring om patienten tvingas åka två timmar till Sundsvall. Även om SPOT är bra ska det inte inkräkta på möjligheten att få sluten vård och omsorg nära hemmet. Att som politiker låta verksamheter stänga ner utan konsekvensanalys och innan beslut i regionfullmäktige, visar på stort förakt mot personal, patienter, anhöriga och demokratin och är ett ordentligt klavertramp.

Kullerbyttan är rejäl i slutet, när Erica Markusson (L) skriver om att den som behöver inneliggande vård snabbt ska få kvalitativ, effektiv behandling och inte enbart förvaring. Personalpolitik är inte regionens starka sida och det blir ännu ett hån mot personalen att påskina att det enbart varit förvaring i Örnsköldsvik. Det är skamligt och skrämmande att det finns förtroendevalda som använder uttrycken ”förvaring” och ”en påse piller i handen” om den vård som bedrivs på avdelning. Det är dessutom ett graverande svaghetstecken om regionen inte kan upprätthålla förutsättningar för behandling på psykiatrisk vårdavdelning även i Örnsköldsvik.

Markusson skriver att Liberalerna ”aldrig backar från individens frihet”, men efter mina kontakter med anhöriga och berörda föreningar, så har de i alla fall betackat sig för ”valfriheten” att tvingas åka två timmar extra till Sundsvall, de gånger vård och omsorg dygnet runt behövs. Många psykiskt sjuka har anhöriga och vänner som lägger ned mycket tid och kraft på att stötta. Detta försvåras oerhört mycket med den centralisering som Liberalerna så starkt förespråkar.

Erica skriver att det känns rätt i hjärtat att göra denna förändring, som leder till nedläggning av psykiatrisk slutenvård i Örnsköldsvik. För mig gör det ont i både hjärta och själ att det finns politiker som allt som oftast numera pratar om ”nära vård”, men sedan frankt struntar i patientperspektivet, demokratin och möjligheten att kunna få just denna nära vård.

Tommy Thelin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel