Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Replik: ”Kommunen jobbar med tydlig strategi för att nå målet om klimatneutralitet till 2030”

Replik på insändaren Hög tid att anta en koldioxidbudget (Allehanda 3/6).

Hej Anton, och stort tack för ditt viktiga engagemang i klimatfrågan. Jag håller med dig om att det är av största vikt i att ta itu med kommunens utsläpp och vi är fast beslutna att göra vår del av det stora gemensamma arbetet för ett bättre klimat.

Vi Socialdemokrater är inte emot tanken på en koldioxidbudget som sådan, men som jag beskrev i ett svar på en av dina tidigare insändare arbetar kommunen under 2020 med att ta fram en klimatstrategi. Den ska kartlägga våra utsläpp och vägleda oss i vilka åtgärder vi behöver göra för att Örnsköldsviks kommunkoncern ska vara klimatneutral år 2030, precis som vårt ambitiösa klimatmål beskriver. Jämför detta med det nationella målet som är ett klimatneutralt Sverige år 2045, vilket innebär en snittminskning på 5–8 procent varje år över tid.

För oss är det viktigt att vi tydliggör vad som krävs för att vi ska nå målet, men också hur vi ska utvärdera det fortsatta klimatarbetet. Vårt mål är att det klimatarbete som nu pågår ska mynna ut i en tydlighet kring hur mycket koldioxid vi släpper ut inom kommunkoncernen, och vad vi behöver göra för att minska utsläppen, vilket är det du efterfrågar. För oss är det viktigt att både kommunen och bolagen inom kommunkoncernen hittar ett gemensamt arbetssätt för hur vi beräknar våra utsläpp och en tydlig strategi för att nå målet om klimatneutralitet till 2030.

Du kan vara trygg i att detta arbete just nu pågår för fullt i Örnsköldsviks kommun.

Anna-Belle Strömberg (S), kommunstyrelsens 1:e vice ordförande

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel