Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Replik: ”Klimatmålet är ambitiöst och det kommer krävas många svåra beslut”

Annons

Replik till Anton Landfors ”Fridays for future – så kan Övik minska utsläppen!” (ÖA 16 mars).

Hej Anton, och tack för de många förslagen du delar med dig av i din insändare.

Jag håller med dig om att arbetet med att förbättra vårt klimat är otroligt viktigt, och något som ska ske förr hellre än senare. Tillsammans måste vi alla hjälpas åt genom att göra vår del av ett stort gemensamt arbete.

Att minska vårt resande är som du skriver en nyckel i arbetet mot att minska kommunens klimatpåverkan. När det gäller flygresorna måste vi dock vara ödmjuka inför att flygplatsen är mycket viktig för vårt lokala näringsliv. Denna är en port ut i världen för både våra företagare och dess kunder, både nationella och internationella. Utan flygplatsen blir det alltså märkbart svårare att driva ett internationellt företag i Örnsköldsvik, och detta vore ett hårt slag mot företagandet i vår kommun.

När det gäller ditt förslag om att upprätta en koldioxidbudget är detta inget vi socialdemokrater avfärdar i dagsläget. I kommunfullmäktige har vi antagit klimatmålet ”Örnsköldsviks kommunkoncern ska vara klimatneutral och energieffektiv år 2030. Varor som köps in ska i huvudsak vara giftfria, återvunna eller av förnybar råvara”.

Klimatmålet är ambitiöst och det kommer krävas många svåra beslut som kommer få konsekvenser på andra områden. Dessa konsekvenser måste vi vara medvetna om. Under 2020 arbetar kommunen därför fram en klimatstrategi som ska vägleda oss i vårt arbete framåt. Därigenom kommer vi kunna ta reda på var vi befinner oss idag gällande kommunens utsläpp, och hur vi ska ta oss dit vi vill vara – en klimatneutral kommun.

Anna-Belle Strömberg (S), kommunstyrelsens 1:e vice ordförande

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel