Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Replik: Kärnkraften kommer att fortsätta spela en viktig roll årtionden framöver

Replik till insändaren "Kärnkraften skadar miljön – vi behöver förnybar energi”.

I sin insändare skriver MP: ”Att fortsätta driva miljöskadlig och olönsam kärnkraft vidare, på skattebetalarnas bekostnad, visar på stora brister i kunskap om ekonomi och miljö”.

Det som skadar miljön är fossilbaserad energiproduktion (kol, olja, naturgas) inte kärnkraften. Till skillnad från klimatförändringarna är kärnavfallshanteringen inte något brännande problem.

Kärnkraften har låg klimatpåverkan. I ett livscykelperspektiv har den lägre CO2-utsläpp än både vind- och vattenkraft. Kärnkraft bidrar till att Sveriges elproduktion i praktiken är fossilfri – tillsammans med vår vattenkraft och vindkraft. Kärnkraften kommer att fortsätta spela en viktig roll för Sverige i årtionden framöver eftersom den är en klimatneutral och kostnadseffektiv källa till baskraft.

Det finns ingen enskild mirakelteknik som löser miljöutmaningarna. IPCC (FN:s klimatpanel Intergovernmental Panel on Climate Change), IEA (International Energy Agency) är organisationer som på ett seriöst sätt arbetar med klimatfrågorna. Samtliga har kärnkraften som en del av lösningen. IEA skriver bland annat att utfasning av kärnkraft utgör ett hot mot de globala miljömålen. I en IEA-rapport framgår att kärnkraftens nedgång i industrialiserade länder gör den globala energiomställningen dyrare. För att klara omställningen med förnybar elkapacitet (vind- och solkraft) de kommande 20 åren måste nuvarande kapacitet femdubblas. Hur många vindturbiner blir det?

De kärnkraftverk som stängts i Tyskland och Japan efter 2011 har ersatts med kolkraft. Hur miljövänligt är det?

Vindkraften i Sverige har fortsatt stöd. Elcertifikatsystemet är ett stödsystem för att öka produktionen av förnybar el. Energimyndigheten har föreslagit att regeringen bör avsluta elcertifikatsystemet i förtid. Faran är annars att elkonsumenten får betala för ingenting då produktionsmålet kommer att nås långt före utsatt tid.

Håkan Larsson

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel