Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Replik: Inte så lätt att flytta pengar i regionen – kultur bidrar till ett attraktivt län

Artikel 38 av 41
Stora sparförslag inom specialistvården i Region Västernorrland
Visa alla artiklar

■ Replik på insändaren: "Regionen borde hålla sig till vård".

Det är inte så enkelt som att bara flytta pengar mellan regionens ansvarsområden. Region Västernorrland har tre kärnuppdrag; hälso- och sjukvård, tandvård och regional utveckling. Det är inget vi bestämmer själva utan det styrs av lagar och förordningar. Uppdragen är alla viktiga, och att satsa mindre i ett område innebär inte att pengarna då automatiskt kan användas i annan verksamhet.

Hälso- och sjukvårdsuppdraget är det mest omfattande för oss, och där finns också majoriteten av medarbetare och den största delen av ekonomin. Regional utveckling är inte en del av hälso- och sjukvården och använder inte pengar som annars skulle ha gått till vård och omsorg av patienter.

Regional utveckling rymmer tillväxt, kultur, kollektivtrafik, folkbildning, folkhälsa och miljö. En del driver vi i egen regi, och i vissa fall samverkar vi med kommunerna genom expertorganisationer. Exempelvis har regionen och samtliga kommuner bildat kommunalförbundet Kollektivtrafikmyndigheten, Din tur, där sakkunniga sköter kollektivtrafiken. Infrastruktur och kollektivtrafik var faktiskt landstingens ursprungsuppdrag en gång i tiden.

Genom vårt breda arbete med kultur, tillväxt och folkbildning får regionen genom olika finansieringsmodeller ta del av statliga medel, pengar som vi annars inte skulle ha fått. Det ger oss möjligheter att växla upp regionens pengar och få ut mer än vad vi satsar. Region Västernorrlands folkhögskolor finansieras exempelvis med omkring 80 procent statsbidrag och med 20 procent från regionen. Ofta är också några av kommunerna i länet med som finansiärer och en del av kostnaderna inom kulturområdet täcks av intäkter och projektmedel. Norrdans är en del av bolaget Scenkonst Västernorrlands uppdrag. Samtliga regionens verksamheter drivs med målsättningen att bidra till ett attraktivt län, där människor, organisationer och företag ska trivas och utvecklas.

God vård, friska företag och ett brett kulturutbud är några av många pusselbitar för att vara det Västernorrland vi vill.

Anders Sylvan, tillförordnad regiondirektör Region Västernorrland

Märta Molin, regional utvecklingsdirektör Region Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel