Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Replik: Genom att hyra av sitt eget fastighetsbolag blir kommunens hyra lägre i framtiden

Artikel 15 av 16
Kommunens köp av Rådhuset 4
Visa alla artiklar

■ Replik på insändaren "Två kommuninvesteringar i Härnösand som väcker frågor".

Hybris eller ej, vi har alla ett delat ansvar att med de förutsättningar som finns på lokal nivå bidra till att minska den globala uppvärmningen. Matsvinnet är ett problem som behöver minska men det är osannolikt att vi någonsin kommer att äta skulor eller bananskal. När lagen om att samla in matavfall träder i kraft kommer våra grannkommuner att ha en fungerande anläggning (som till stor del är finansierad av statliga medel) att lämna avfallet till. För HEMAB bedöms det som en god investering för ett bolag som får ytterligare ett ben att stå på och Härnösand blir en del av det nödvändiga arbetet att ta vara på alla resurser och sluta det lokala kretsloppet. På så vis är det en investering för regionen och världen.

På frågorna kring lokaler och fastigheter. Lokalhyror är näst efter löner till personal kommunens största utgiftspost. Varje år betalar Härnösands kommun nästan 200 miljoner kronor i hyror, mestadels till utomstående aktörer. Kontrakten på lokalerna är fortfarande långa och möjligheten till omförhandlingar är ytterst små. Vill kommunen förändra något i lokalerna, så ställs ofta motkrav på att kommunen ska stå för investeringen. Så för fastighetsägaren är detta en riktigt bra affär, kommunen betalar för investeringar som i slutändan ökar värdet på fastigheten.

Vi tycker att det är rimligt att kommunens fastighetsbolag äger fastigheter där kommunen är den största hyresgästen, så länge beslut om förvärv fattas på affärsmässig grund. Allmännyttiga bolag, ska hålla nere avkastningen och har möjligheter till förmånligare lånevillkor. Det innebär att kommunen, genom att hyra av sitt eget fastighetsbolag, i framtiden också kan få lägre hyror. Pengar som då läggas på kärnverksamheten. Så svaret på din fråga är ja, fastighetsförvärv är inte för att göda kommunala fastighetsbolag, utan det ger förutsättningar för en bättre välfärd.

Knapp Britta Thyr (MP), gruppledare i kommunfullmäktige

Andreas Sjölander (S), kommunstyrelsens ordförande

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel