Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Replik: Gärna vegetariska måltider – men tro inte att det räddar vårt klimat

Annons

■ Replik på insändaren "Rädda planeten – inför en vegansk skollunch i veckan i Härnösands skolor".

Räddas jordens klimat av en nedläggning av vårt lokala jordbruk? Genom att helt enkelt välja bort att äta vad som kan produceras här i norr får man väl (på sikt) det resultatet! Frågan väcks av en insändare i Tidningen Ångermanland, som helt dömer ut djurhållning och därför propagerar för mer klimatsmart "vegomat".

Av klimatskäl är bara fleråriga grödor (gräs, det vill säga djurfoder) som kan odlas med framgång här i norr. Vete, bönor och de flesta grönsaker är inte att tänka på och därför leder en seger för” vegonormen” till import av brasiliansk soja, nötter och mandel från USA, flygfraktade kikärter från Kenya och konstbevattnade tomater från vattenkrisens Spanien, osv. Forskning vid universitetet i Manchester visar att klimat- och miljöavtrycken av importerade grönsaker är mycket stora.

Att av miljöskäl ”avstå från” jordbruket här i norr, som har en internationellt mycket låg användning av konstgödsel, bekämpningsmedel och antibiotika och som genom vallodling och bete binder stora mängder koldioxid, det vore helt vansinnigt. Lägg därtill att vår biologiska mångfald (ängsblommor, storspov, tofsvipa och sånglärkor och så vidare) är beroende av jordbrukslandskapet och att naturlig nederbörd gör konstbevattning onödig (svenskt jordbruket står för knappt tre procent av vattenförbrukningen). Våra betesdjur orsakar alltså inte ökenspridning, vattenbrist, skogsskövling eller jorderosion.

Gärna vegetariska måltider i skolan – för omväxling och (förhoppningsvis) goda smakupplevelser, men tro inte det räddar klimat och miljö. Kräv gärna en vegetarisk veckomåltid, men kräv även att bli serverade lokalt producerad mat – tänk globalt, handla lokalt!

Stefan Engström

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel