Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Replik från Miljöpartiet: Vindkraftsveto behöver bli förutsägbart

Replik på insändaren "Vi vill inte bli nerlusade med vindkraftsparker på varje höjd – behåll det kommunala vetot".

Miljöpartiet vill att kommunernas inflytande kommer tidigare i processen för vindkraftsbyggen och därmed göra processen mer förutsägbar. Tidigare inflytande skulle  gagna samtliga parter - närboende, exploatörer och kommunen.

Den utredning som regeringen tillsätter ska titta på hur bestämmelsen i miljöbalken om kommunal tillstyrkan ("vetot") av anläggandet av vindkraft i miljöbalken kan bli mer förutsägbar. Så som lagen ser ut nu behöver kommunerna inte komma med någon förklaring om varför de säger nej till ett vindkraftsbygge, inga beslutskriterier eller krav på motivering. Kommunens nej kan dessutom komma flera år efter att processen kring ett vindkraftsbygge har startat. Det finns inte möjlighet till kommunalt tillstyrkande för någon annan liknande process. Inte för vattenkraft, gruvdrift, eller något annat.

För Miljöpartiet är det viktigt att kommunerna kommer in mycket tidigare i processen kring vindkraftsbyggen för att kommunens argument för eller emot ska kunna vägas in på ett seriöst sätt.

Miljöpartiet vill dessutom att fastighetsskatt för vindkraftverk går till de kommuner där verken finns. Vi vill utreda möjligheten att fastighetsskatt på vattenkraft ska tillfalla respektive region, samt att lokalt boende ska kunna bli andelsägare i vindkraftsparker. Vi tycker att det är viktigt att de investeringar som görs ska komma det lokala till del och att kommunen självklart ska ha inflytande.

På så sätt bygger vi ett hållbart, solidariskt och levande Sverige.

Distriktsstyrelsen, Miljöpartiet de gröna i Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel