Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Replik från M: Stor enighet om att prioritera kärnverksamhet i våra kommuner

■ Replik på insändaren "S-kommunalråd: Pandemin visar styrkorna i vår välfärdsmodell – nu ska den byggas starkare".

Kanske hade kommunalråden fullt upp häromdagen då de lyckades helt tondövt skriva en insändare som publicerats efter det att M, KD och V gjort upp om en välbehövlig extra satsning på 4,35 miljarder kronor till äldreomsorgen.

Kommunalråden prisade socialdemokratins förträfflighet att värna äldreomsorgen i Ånge, Härnösand och Kramfors. Det gör de säkert, men inte allena och allsmäktigt. I berörda kommuner råder det stor politisk enighet om att kommunernas kärnverksamheter har högsta prioritet. Det är lite övermaga att läsa hur de tre kommunalråden skyller alla problem på sina politiska motståndare, när de själva sitter på den politiska makten både i de tre nämnda kommunerna samt i riksdagen.

Vi tycker det är mycket bättre att försöka komma tillrätta med problemen, det vill säga platsbristen, heltiderna, sjuktalen, anständiga lokaler och kompetenshöjande åtgärder för omsorgspersonalen än att peka finger och gnälla på oppositionen och tro sig veta bäst hur man löser problematiken i våra kärnverksamheter.

Vi moderater tror däremot att det behövs breda politiska uppgörelser för att trygga kommunernas kärnverksamheter både idag och framåt. Vi sträcker gärna ut händerna för att tillsammans hitta kreativa, ekonomiska, sociala och långsiktiga lösningar på ett mångårigt problem. För att lyckas med det behövs alla typer av driftsformer som kompletterar varandra istället för att motarbeta varandra. Det offentliga och privata måste samverka om Härnösand, Kramfors och Ånge ska vara attraktiva kommuner att arbeta, bo och leva i.

Avslutningsvis får vi inte glömma att om inte kommunerna hade blivit överkompenserade av staten för år 2020 på grund av covid-19, så skulle resultaten i kommunerna inte vara något att slå sig på bröstet för!

I skenet av det är på sin plats med lite ödmjukhet även från de som sitter på den politiska makten och glöm inte att även oppositionen kan ha lösningar på diverse problem! Det senare är viktigt att ta med sig i det fortsatta arbetet om vi ska kunna värna våra kärnverksamheter och tillsammans öka våra kommuners attraktionskraft.

Anders Gäfvert, Moderaterna Härnösands kommun

Anna Proos, Moderaterna Kramfors kommun

Anders Mjärdsjö, Moderaterna Ånge kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel