Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Replik från kommunalrådet: Utan tillstånd för Utsprångskajen riskerar vi att kasta pengarna i sjön

Artikel 10 av 14
Nya Utsprångskajen
Visa alla artiklar

■ Replik på insändaren "Härnösand har guldläge – fixa Utsprångskajen så Silja kan lägga till mitt i stan".

Hej Björn och tack för dina fina tankar. Jag håller med dig om att det vore fint att kunna erbjuda Tallink Silja och andra intresserade rederier möjligheten att lägga till vid en ny och modern hamnplats vid Utsprångskajen. Utsprångskajen och området runt det är viktigt för oss i Härnösand, för att vi ska kunna utveckla besöksnäringen, men är också viktigt för andra aktörer som till exempel Försvaret och Kustbevakningen.

Tyvärr är det inte bara att bygga en kaj i förhoppning om att den kommer att kunna användas för det ändamål som vi vill. Då det rör sin om byggnation vid, under och på vatten så är det känsliga naturområden som berörs och för det krävs det dels tillstånd att få bygga kajen, dels krävs det också tillstånd för att kunna ta emot fartyg i den omfattning som vi hoppas på och i de storleksklasserna som de stora fartygen har. Det är i princip flytande samhällen som ska kunna tas emot.

Så visst har jag tänkt, tillsammans med mina kollegor i majoriteten. Även min företrädare hade hunnit tänka på denna fråga. Faktum är att processen att bygga om Utsprångskajen har pågått i flera år och vi har kommit en bra bit på vägen. Men än saknas de tillstånd som krävs för att få bygga om kajen och också ta emot fartygen. Innan dessa tillstånd är på plats så är risken stor att vi bokstavligen kastar "pengarna i sjön", eller för den delen i Norra sundet om vi chansar. Det är ändå en investering i storleksordningen cirka 150 miljoner kronor och vårt ansvar är att också vara försiktiga med våra gemensamma skattemedel.

Andreas Sjölander (S), kommunstyrelsens ordförande i Härnösand

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel