Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Replik från kommunalrådet i Kramfors: Oacceptabelt med homofobi och trakasserier

Artikel 2 av 5
Marcus utsätts för hat och hot i Kramfors
Visa alla artiklar

■ Replik på insändaren "Jag utsätts för homofobiskt hat i Kramfors – längtan efter att fly blir större för var dag".

Dahlle Dahlberg beskriver hur han får uppleva homofobi och hatfulla uttryck i offentliga miljöer. Som socialdemokrat är min ideologiska värdegrund och mitt riktmärke alla människors lika värde och rätt.

Det som beskrivs i insändaren är oacceptabelt på så många plan. Dels på grund av den otrygghet som Dahlle personligen fått uppleva, dels att det leder till att personer som honom känner att det kan vara nödvändigt att lämna vår kommun. Det gör mig ledsen och förtvivlad att vi år 2021 ska behöva höra sådana vittnesmål.

Dahlle har kontaktat mig personligen och jag har uttryckt min syn på detta till honom. Jag vill även ta tillfället i akt att offentligt i denna insändare tydliggöra att Kramfors kommun inte på något sätt accepterar homofobi och trakasserier. Vi har en grundlag och en diskrimineringslagstiftning som ger utsatta grupper ett skydd. Alla som verkar inom kommunens verksamheter ska känna sig trygga att vara öppna med vilka de är, men alla verksamma har också en skyldighet att bidra till ett sådant klimat. Den elev som i skolan upplever samma sak som Dahlle ska omedelbart anmäla det till lärare och/eller skolledning. Som organisation har vi en skyldighet att agera i sådana lägen.

Tyvärr kan varken jag eller någon anställd av kommunen tvinga alla människor att vara öppna och accepterande. Däremot kan både jag och alla andra reagera när dessa personer uttrycker homofobi och hat.

Till dig som inte kan acceptera HBTQ-personer vill jag säga: Håll det för dig själv och fundera över det rimliga i att du tar dig rätten att döma människor för vilka de älskar och hur de uttrycker sin identitet. Du har rätt att tycka vad du vill, men du har inte rätt att offentligt hata och trakassera andra människor.

Till Dahlle och alla som upplevt homofobi och hat i Kramfors, vill jag säga att vi är många som står på er sida. Jag hoppas att ingen av er väljer att lämna vår kommun. Jag hoppas att ni får känna trygghet och acceptans.

Till sist hoppas jag att när denna pandemi är över, så kan vi ses i ett nytt Pride-tåg i Kramfors.

Uppenbarligen finns det fortfarande år 2021 behov av att manifestera stöd för allas lika värde och rätt till kärlek.

Malin Svanholm (S), kommunstyrelsens ordförande Kramfors

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel