Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Replik: Det behövs ingen mer vindkraft här – bygg söderut där elen behövs

Artikel 11 av 12
Vindkraftverk på Hemsön
Visa alla artiklar

■ Replik på insändaren "Vindkraftsvetot leder till mindre effektiva och mer högljudda vindkraftverk på Hemsön".

Börjar bli riktigt trött när "experter" ska förklara för oss mindre vetande lokalbor hur det fungerar gällande vindkraft på Hemsön.

Att det samtidigt som energipriserna är historiskt låga, så låga att vårt lokala biobränsledrivna kraftvärmeverk väljer att inte producera el på grund av dålig lönsamhet, blir aktuellt att försöka bygga ännu större vindkraftverk på Hemsön som naturligtvis blir kostnadseffektivare beror nog knappast på välvilja och önskan om mindre buller.

Med större vindkraftverk ökar lönsamheten och därmed möjligheten att driva dem med vinst trots lägre energipriser. Min personliga förhoppning är att med dagens låga energipriser och befintlig kalkyl för planerade vindkraftverk så hamnar hela projektet i malpåse.

Logiken är enkel, från Mälardalen och söderut finns ett ökat elbehov men ingen vill ha vindkraftverk i sin närhet. Det ologiska är att stamnätet som ska förflytta all el från vattenkraft och vindkraft i Norrland är kraftigt underdimensionerad vilket leder till stora överföringsförluster och att vattenkraften får "bromsa in" när det blåser hårt eller ibland släppa vattnet förbi turbinerna, vilket innebär förlorad elproduktion, för att inte magasinen ska flöda över. När vindkraftverken i Viksjöområdet är i drift produceras enbart där hela Västernorrlands elbehov (1.7 TWh), så ytterligare vindkraft behövs definitivt inte här.

Så sluta hoppas på att "gemene man" behöver förmyndare med fina titlar eller låter sig luras av vindkraftsbolagsnamn som klingar lokalt.

Bygg gärna vindkraft men bygg där den behövs!

Ronny Öberg, Härnösand & Hemsön

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel