Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Replik: Centerpolitik löser knappast vårdkrisen – det är vänsterpolitik som krävs

Replik på insändaren ”Centerpartiet vill satsa mer på kommuner och regioner” .

Centerpartiet försöker ta äran för de 5 miljarder extra (slutligen 7,5) som nu kommer till regioner och kommuner - trots att det var Vänsterpartiets krav på regeringen som gjorde det möjligt! Men dessa miljarder är inte tillräckligt. Det vet kommunerna och regionerna, och det märks tydligt i verksamheterna där det sparas. Det tillskott som behövs för att rädda välfärden är större. LO:s ekonomer bedömer att det behövs i storleksordningen 100 miljarder inom den här mandatperioden för att bara hålla välfärden på den nivå den är idag.  

Vänsterpartiet har en helt annan syn än Centern på vad som ska göras för att lösa problemen.  Välfärds- och vårdkrisen i Sverige beror på att staten idag inte avsätter tillräckliga resurser, samtidigt som skatten sänkts för de allra rikaste. Krisen i vården är dock ingen naturlag - utan kan ändras med politisk styrning och vilja! Dagens privatisering av vården (vårdval) innebär att företag tillåts göra vinster på den offentliga välfärden. Samtidigt som krisen i vården eskalerar ökar kostnaderna för den privata vården och mer pengar och personella resurser går från den offentliga vården och in i den privata.  

Centerns vurmande för privatisering har bara lett till försämrad tillgång på vård för dem som behöver den mest och försvårat regionernas möjligheter att göra nödvändiga satsningar. Vård efter behov och på lika villkor existerar inte då den med en privat sjukförsäkring köper sig förbi kön. Det är beklämmande att Centern slår sig för bröstet för en ny så kallad kömiljard, eftersom det premierar snabba okomplicerade ingrepp istället för vård efter behov. Kömiljarden är ett meningslöst luftslag. 

Nej, centerpolitik vänder inte vårdkrisen. Det krävs kraftigt ökade statliga resurser till sjukvården och ett avskaffande av det dränerande privata vårdalternativet för att få en enhetlig sjukvård där patientens behov är i fokus. Det är helt enkelt vänsterpolitik som krävs!  

Ingrid Nilsson, distriktsordförande Vänsterpartiet Västernorrland  

Nina Orefjärd, gruppledare Vänsterpartiet Region Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel