Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Replik: Beslut i kyrkan ska tas på saklig grund – missförhållandena beror på politikerna

 
Svår konflikt inom Härnösands stift
Visa alla artiklar

■ Replik på insändaren "Präst: Svenska kyrkan är en gemensam allemansrätt – som försvaras av de valda politikerna".

Att med svepande, lösa antaganden, ge stöd till Stiftsstyrelsens agerande mot vår biskop, tjänar lika lite vår verklighet och kyrka som den skenande mobb som trängde sig in i Kapitolium, tjänar demokratin.

En av de grundläggande principer som Svenska kyrkan tog över vid skiljandet från staten 2000, är bland annat det Regeringsformen anger för myndigheter: Att beslut ska fattas utifrån saklig grund. Som jag ser det har Arbetsmiljöverkets utredning, undanröjt grunden för Stiftsstyrelsens beslut, att säga upp vår biskop.

De missförhållanden som rått på stiftet beror inte på biskopen. Det är relaterat till förhållanden som Stiftsstyrelsen har ett direkt ansvar för, genom sättet att agera och organisera. Detta behöver inte betyda kritik mot kyrkans dubbla ansvarslinje och förtroendevalda generellt! Det är viktigt! Det är däremot graverande kritik mot förtroendevalda i Stiftsstyrelsen vid Härnösands stift. Och det borde påverka de politiska partiernas och andra nomineringsgruppers framtida nomineringar.

Om kyrkan har en för stor överrock och vad som behövs för kyrkan för att vara kyrka, kan man tänka olika om i olika tider. Men det som är viktigt behöver hållas viktigt också i kyrkan. Inte bara i samhället. Att fatta beslut utifrån felaktig grund och med öppna ögon, är inte bara ett hot mot demokratin. Det blir också ett hot mot kyrkan och mot förtroendet för demokratin som också behöver hållas för helig.

Åsa Alexandersson, präst

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel