Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Replik: Barnen behöver långt sommarlov för att få vila och vara kreativa

Den 11/10 skrev Sandra Bygdén Shameh om hur Skolverket diskuterat att plocka bort antiken som ämne ur grundskolans kursplan. Och jag håller med, antiken är en viktig grundsten för vår förståelse av det moderna samhället. Förslaget att korta ner sommarlovet, det löser möjligen dilemmat kring historielärarnas tidsbrist. Men, det leder oss snabbt in på ett annat aktuellt samhällsproblem.

Ska vi verkligen korta ner barns sommarlov i ett samhälle som går allt snabbare, blir mer stillasittande och prestationsinriktat? I min mening sänder det ut dåliga signaler till de barn som växer upp under en tid då utmattning är en av våra vanligaste folksjukdomar.

Dessutom borde det inte vara så att barn generellt har svårt att få tiden att gå under ett åtta veckor långt sommarlov. Barn är ju barn, och har för det mesta ett stort sinne för just lek och uppfinningsrikedom - om de bara får chansen. De tidiga 90-talisterna tillhör den generation som precis fick uppleva skiftet från en uppväxt utan portabla skärmar till en tid då mobiltelefonen blev en självklar del i vårt liv. Medan barn födda på 00-talet är den första generationen som vuxit upp hela sitt liv bland skärmar. Och ja, även om skärmar kan ha sina fördelar så kan det inte ha undgått någon att det påverkar oss till att exempelvis bli mer stillasittande.

Det kanske är just därför vi behöver behålla sommarlovet så långt som det är - för att signalera till våra barn att det är viktigt med vila och återhämtning. Men också för att ge dem chansen att vara kreativa och röra på sig. Jag föreslår en mer långsiktig lösning: Att först och främst se över skolans arbetsmiljö. Så att barnen kan få ut det bästa av undervisningen och minnas något från historielektionerna. Samtidigt som vi signalerar till både barn och lärare att det sista vi behöver är ett samhälle som går ännu fortare.

25-åringen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel