Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Replik: Andreas Sjölander (S): Övertygad om att det blir bättre utbud och lägre kostnader på simhallen

 
Hotellplanerna på Kanaludden i Härnösand
Visa alla artiklar

Svar till signaturerna Michael, Ulf Strömberg och Observer angående tjänstekoncessionsavtalet om Simhallen i Härnösand.

Signaturen Michael undrar varför löptiden måste vara så lång som 20 år. Hotellbygget är en långsiktig satsning och vi förväntar oss att entreprenören kommer att göra stora investeringar även i Simhallen. Då krävs ett långt avtal.

Ulf Strömberg undrar vem som ska betala för drift och underhåll av Simhallen. Allt sådant finns noga reglerat i avtalet. Ett stort ansvar för drift och förbrukning ligger på entreprenören.

I avtalet står också att entreprenören måste påbörja hotellbygget innan företaget får ta över driften av Simhallen. Teoretiskt kan entreprenören alltså börja bygga hotellet och sedan driva Simhallen utan att bygga hotellet färdigt. Det är högst osannolikt scenario och låter snarare som spekulativ skrämselpropaganda från de som inte gillar upplägget.

Att kommunen står för vissa kringkostnader vid ett eventuellt hotellbygge, till exempel tillfartsvägar, parkeringar, gång- och cykelbanor och annat är helt normalt. Nödvändig infrastruktur i en kommun är kommunens ansvar, inte minst för att garantera invånarnas tillgång till området. Det gäller inte bara vid hotellbyggen utan i samband med alla investeringar som utvecklar vår kommun, till exempel bostadsbyggen, industrietableringar och centrumsatsningar. Men kommunen kommer inte att bidra med pengar till hotellbygget.

Signaturen Observer har funderingar kring ekonomin. Det är alldeles riktigt att tjänstekoncessionsavtalet grundar sig på de ekonomiska förutsättningarna 2011-2013. Att jag berörde ekonomin 2017-2018 i mitt tidigare svar till Ulf Strömberg var för att tillrättalägga den felaktiga uppgift som framfördes i den insändaren.

När entreprenören tar över verksamheten och personalen så finns det regler och lagar som styr det i en s.k. verksamhetsövergång, detta kommer att följas och finns angivet i avtalet.

Hur som helst, jag är övertygad om att det här avtalet i slutänden kommer att ge Härnösandsborna bättre tillgänglighet och bättre utbud på Simhallen till lägre kostnader.

Vänligen

Andreas Sjölander (S), kommunstyrelsens ordförande i Härnösands kommun

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel