Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Rekrytera tre sjukhuschefer – låt regionens länsklinikchefer bli övertaliga

Artikel 49 av 51
Stora sparförslag inom specialistvården i Region Västernorrland
Visa alla artiklar

Många har i insändare och i media pekat på den gigantiska och luddiga byråkratin som kom till under landstingstiden. För Sollefteå sjukhus planerades stängning av verksamheter i syfte att centralisera och flytta pengar till det blödande Länssjukhuset. Den 18 juni 2015 offentliggjordes tillsättning av 20 länsverksamhetschefer. De tillträdde sina nya tjänster 1 september samma år. Deras ansvarsområden omfattar tre sjukhus.

Alltså innan neddragningarna sker så inrättar landstingsledningen en dyr och otymplig organisation som i dag kostar Region Västernorrland minst 32 miljoner kronor/år (bruttolön plus sociala och andra kostnader blir minst 1,62 miljoner kronor/år/chef). När beslutet i oktober kom om stängning av BB i Sollefteå sa man att "Landstinget räknar med att spara drygt 15 miljoner om året på stängningen". Alltså är det fortfarande Sollefteå före detta BB som betalar halva chefskostnaden.

För att dessa chefer ska klara av sina arbetsuppgifter så har ett antal stödfunktioner skapats vilket ytterligare ökat byråkratin och belastat den dåliga ekonomin. Detta framgår bland annat i annonser då nya länsverksamhetschefer söktes till lung, hud och infektion 2017 samt 2019 till kardiologi. I annonsen 2017 utlovas stödfunktioner till den nya länsverksamhetschefen i form av ekonom, HR-konsult och på sikt också verksamhetsutvecklare.

Enligt Sundsvalls sjukhuschefs förslag med nedmontering av Örnsköldsvik och Sollefteå så återstår bara ett sjukhus i länet. Det måste innebära att hela länschefsgänget blir överflödigt. Här har ju regionledningen fått perfekt utgångsläge för resan mot 2030. Ta bort alla dessa befattningar och erbjud dem som eventuellt har kompetens att ta fram sina vita rockar och ersätta dyra stafettläkare. Övriga blir tyvärr övertaliga.

Återgå också till den gamla ordningen då sjukhusen fick ansvara lokalt för hela sin verksamhet. Rekrytera tre sjukhuschefer som har den kompetens som krävs för att leda och utveckla effektiva och välfungerande verksamheter. I såväl Örnsköldsvik som Sollefteå finns bra grunder att bygga vidare på och utveckla även dessa sjukhus.

Fram till 2030 har då Region Västernorrland sparat in rejält med pengar. Möjligheterna till god jämlik och nära vård ökar för många fler än nu och arbetsmiljön för all vårdpersonal blir bättre, även för de forna länscheferna som byter roller och förhoppningsvis gör det som de borde vara bäst på.

Skattebetalare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel