Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Regionpolitiker – budgeten nog ansträngd utan sjukvårdspartiets överdrifter

Annons

Det är något knepigt med sjukvårdspartiets matematik. Den är knepig därför att när alla andra i Regionfullmäktige räknar till 500 miljoner räknar sjukvårdspartiet till 1000 miljoner. Denna miljard påstår man sedan är majoritetens förslag till besparingar. Men så fungerar inte matematik i den verkliga världen.

Under fullmäktigedebatten fick presidiet till och med be regionens ekonomidirektör komma upp för att förklara för sjukvårdspartiets ledamöter hur en budget samt ekonomisk plan fungerar. (Den intresserade kan själv se denna ungefär vid tidskod 06:30:00 den 20 november på rvn.se där fullmäktigemötet finns som video.)

Kortfattat kan man säga att det är skillnad på kostnad och likviditet. Att specialistvården kommer behöva sänka sina kostnader med totalt 474 miljoner kronor fram till 2022 är allvarligt nog, det sjukvårdspartiet försöker sig på är i bästa fall en ärlig mattemiss, hur man nu kan missta 500 miljoner för 1000 miljoner, men kanske mer troligt medvetna försök att vilseleda och sprida felaktiga uppgifter.

Samtidigt är vi i majoriteten helt transparenta i vårt budgetförslag. Region Västernorrlands specialistvård måste minska sina kostnader med 474 miljoner kronor och de får tre år på sig att klara detta. För stora spar riskerar tillgängligheten, för små spar riskerar all annan verksamhet. När detta ska balanseras agerar majoriteten i alla beslut utifrån det vi bedömer gynnar innevånarna i HELA regionen. Vi är inte valda för att föra någon annan talan än regioninnevånarnas, allas, oavsett om du bor i Erikslund, Solberg, Junsele eller på Alnön.

Att bara tala om budget som siffror blir akademiskt och teoretiskt. Bakom siffrorna finns inte minst alla duktiga medarbetare i Region Västernorrlands verksamheter. Vi är stolta över er alla som bidrar till att bistå våra medborgare och det behöver också ni få höra. Så tack till alla er som varje dag går till era arbeten för regionens alla innevånares bästa. Ni skurar toaletter, svarar i telefoner, klipper gräs och skottar snö, räddar liv, håller en hand, lyssnar på ett mänskligt öde, fixar mat, kör en patient, välkomnar ett barn till världen, skickar ut en kallelse, bistår ett företag att växa, hjälper en kulturyttring, värnar vår demokrati och tusen andra saker. Tack!

Lena Asplund (M), ordförande Hälso- och sjukvårdsnämnden Region Västernorrland

Elina Backlund Arab (S), vice ordförande Hälso- och sjukvårdsnämnden Region Västernorrland

Camilla Nilsson (L), ledamot Hälso- och sjukvårdsnämnden Region Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel