Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Regionledningen: Det är viktigare att tänka efter jämfört med att göra fort och fel

I dag kommer Region Västernorrlands fullmäktige att fatta beslut om budget för 2020. Det förslag som majoriteten, Liberalerna, Moderaterna och Socialdemokraterna, står bakom har arbetats fram tillsammans med verksamheterna, med ett tydligt mål - en budget i balans över tid. För att det ska vara möjligt har denna budget lyft fram de faktiska förutsättningarna i verksamheten. Då skapas också en grund för budgettrohet och för ordning och reda i ekonomin. I vårt budgetförslag använder vi de pengar som faktiskt finns. Vi har inte byggt några luftslott och vi tar ansvar för att hushålla med pengarna så att Region Västernorrlands ekonomi kan stärkas långsiktigt.

Några påstår att vi arbetar för långsamt. Men det är viktigare att tänka efter jämfört med att göra fort och fel. Och vi lyssnar, på våra invånare och på våra anställda. Vi samtalar med våra politiska motståndare och lyssnar på deras förslag när vi arbetar med regionens ekonomiska nuläge och kommande behov.

Medarbetarna i Region Västernorrland besitter unik kunskap och det är i samverkan och i dialog alla goda förslag och lösningar kring förbättringar kan komma fram. Under året ska dialogen fortsätta utvecklas.

Idag använder specialistvården mer pengar än de har tilldelats i budgeten. Specialistvårdens underskott kommer behöva hanteras över en längre period, men för 2020 ska deras nettokostnader minska med 150 miljoner. Det görs bland annat genom förbättrad samordning och produktionsplanering, genom att vi låter personalen jobba på toppen av sin kompetens och genom att Region Västernorrland tillsammans med länets kommuner på allvar påbörjar arbetet med nära vård i samverkan.

Det överskott som vårt förslag leder till för Region Västernorrland kommer behövas för fortsatt utveckling av primärvården. Under 2020 ökar vårt budgetförslag primärvårdens ram med 10 miljoner kronor, men primärvården måste fortsätta arbeta med hur man ger god vård i hela länet. Arbetet med samverkan mellan elevhälsa, företagshälsovård, hälsocentraler, specialistvård och den kommunala omsorgen är fortsatt prioriterat under 2020.

Tack vare satsningar från regeringen kan Region Västernorrland under 2020 också utveckla till exempel kvinnosjukvården, cancersjukvården, tillgänglighet och väntetider, HPV-vaccinering också för pojkar och arbetet för psykisk hälsa.

Det är viktigt att regionfullmäktige idag ställer sig bakom vårt förslag till budget, ett förslag som tagits fram tillsammans med verksamheterna, med fokus på hållbara förbättringar inom det ekonomiska utrymme som finns, utan skattehöjningar och utan att använda pengar Region Västernorrland inte har.

Glenn Nordlund, Socialdemokraterna Region Västernorrland,

Lena Asplund, Moderaterna Region Västernorrland,

Ingeborg Viksten, Liberalerna, Region Västernorrland

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel