Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Regionens sparförslag riskerar att försämra strokesjukvården

 
Så påverkas Ö-viks sjukhus av sparförslaget
Visa alla artiklar

Rubriken på insändaren Stängda platser kostar liv (Allehanda 17/3) väcker rättmätigt uppseende. Men inte att förglömma är att även övriga patientsäkerhetsrisker blir allt tydligare i och med föreslagen kostnadsreducering på Ö-viks sjukhus.

Den innebär hopslagning av avdelningar och med det minskat antal vårdplatser, i syfte att spara pengar och korta vårdtiderna. Avdelningar med olika specialistkompetens slås ihop, varav strokeavdelningen är en sådan. Socialstyrelsens rekommendationer kring just stroke och den viktiga teamsamverkan, och med det även rekommendationerna kring afasi kommer i framtid att komma ännu längre från målet än i dag.

Ökad risk att patienter med tal- och språksvårigheter efter en stroke inte får tillräckliga insatser av logoped vilket i förlängningen kan bidra till socialt utanförskap och ensamhet och även risk att inte kunna klara av det mest basala i vardagen. Innebär också ytterligare ökad press för de anhöriga.

Vi ser också en stor risk att patienter med sväljningssvårigheter missas helt och inte alls bedöms av logoped, alternativt bedöms och inte följs upp. Detta kan orsaka stort lidande och bidra till ytterligare vårdtillfällen på grund av nedsatt förmåga att äta och livnära sig, lunginflammation på grund av felsväljning och i värsta scenariot även kvävningstillbud.

Ovanstående innebär, utifrån logopedens synvinkel, att politiken och de styrande inom regionen säger ja till risken att försämra strokesjukvården och då specifikt för de patientgrupper vi jobbar med. En grupp som redan idag, på grund av sin funktionsnedsättning, inte alltid har det lätt att göra sin röst hörd.

Logopederna på Ö-viks sjukhus

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel