Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Regionen och kömiljarden: "En rent administrativ åtgärd"

Annons

Region Västernorrland har på sin hemsida, via tidningsartiklar och via SVT informerat om att man genom idogt arbete lyckats minska väntetiderna i vården så till den grad att man fått 60 extra miljoner i bidrag från den statliga kömiljarden. Frågan är om detta är hela sanningen?

Kömiljarden har tillkommit för att stimulera regionerna till en ökad sjukvårdsproduktion så att fler operationer och fler förstabesök sker inom vårdgarantins stipulerade tre månader. Enligt gällande regelverk fattas beslut om pengar från kömiljarden baserat på i hur hög grad man lyckats minska andelen som väntat mer än tre månader jämfört med samma månad året innan.

I september 2019, samma månad som kömiljardens regler började gälla, skedde något dramatiskt med väntetiderna till operation/åtgärd i den Västernorrländska vården. Antalet som väntat mer än tre månader minskade plötslig från 2380 till 1193 jämfört med månaden innan. Den vidare analysen visar att denna förbättring till 3/4 delar beror på att antalet som väntat i mer än tre månader på utprovning av hörapparat minskat från 926 till 8. En, enligt uppgift, rent administrativ åtgärd som inte innebär någon ökad sjukvårdsproduktion men som belönas månad efter månad med mångmiljonbelopp.

Ingen betvivlar att Region Västernorrland behöver alla statliga bidrag man kan få med tanke på rådande ekonomisk situation. I själva verket kommer nog flera regioner och kommuner under de kommande åren att behöva stora statliga tillskott för att finansiera välfärden för sin befolkning. Enligt vår mening har region Västernorrland genom att ändra i väntelistorna för utprovning av hörapparat lyckats få mångmiljonbelopp från kömiljarden utan att prestera någon ökad sjukvårdsproduktion. Förhoppningsvis har detta skett med SKL (SKR):s goda minne men anständigheten kräver ändå, fortfarande enligt vår mening, att bakgrunden tydliggörs och framförallt att detta inte, på ett vilseledande sätt, presenteras för allmänheten som resultatet av en effektiviserad verksamhet.

Rätta oss om vi har fel.

Sollefteå och Örnsköldsvik 2020-01-16

Nils-Gunnar Molin Ordförande Sollefteå Framtidens Akutsjukhus

Katarina Hägg Ordförande Örnsköldsvik Framtidens Akutsjukhus

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel