Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Regionen låter Sollefteå spela i B-laget – urdåligt att stänga operationsavdelningen i sommar

Gällande bombnedslaget om att operationsavdelningen i Sollefteå stängs tio veckor och personalen förflyttas till Sundsvall finns mycket att säga. Det är minst sagt problematiskt hur Region Västernorrland hanterat detta. En organisation som en längre tid dragits med en dålig image, upprörande omorganisationer samt problem med personalpolitiken behöver knappast fler skäl för kritik. Under covid-19-pandemin har det blivit viktigt att vardera sjukhus bygger stark lokal samverkan för att kunna dela och flytta resurser inom sig. Däribland personal och kompetens. Därför är det anmärkningsvärt och beklagligt att man till synes utan förankring med den lokala organisationen väljer att förflytta en hel avdelnings personal till annat sjukhus. Personal som behövs för att stärka upp de lokala avdelningarna som nu är under tryck av pandemin. Det mesta talar för att ärendet är förhastat, och kanske saknat förankring med såväl tjänstemannaledning som politik.

Sollefteå sjukhus är en av de största arbetsplatserna i hela Ådalen och hur den arbetsplatsen fungerar gör avtryck i samhällena runt den. För Sollefteås del är det oroande, då tidigare omorganisationer vid sjukhuset lett till flykt av personal. Högutbildad sådan. Vilket ger avtryck i samhället både ekonomiskt och socialt. För familjerna av läkare och sjuksköterskor bidrar inte bara vid sjukhuset och till kommunens skatteintäkter, de är viktiga delar av vårt lokalsamhälle. De engagerar sig i föreningar, barnens fotbollslag och skidträningar. Varje samhällsengagerad och kompetent medborgare som flyttar lämnar hålrum efter sig. Och fortsätter det som det varit kommer de garanterat bli flera. 

Centerpartiet i Sollefteå har kritiserat Riksarkivet för deras agerande och planerade nedskärningar i Ramsele, men vad som händer vid Sollefteå sjukhus är minst lika oroande.  Regionen måste ta sig i kragen!

Centerpartiet står fortfarande för mer nära vård, med lokala sjukhuschefer och större lokalt inflytande. Region Västernorrland är ett lag, men tyvärr fortsätter man att låta Sollefteå spela i B-laget. Ska regionen bli en resursstark och eftertraktad arbetsgivare så måste personalen vara med och spela, och då rimmar det illa med den här sortens stora verksamhetsbeslut som tar både enhetschefer, lokala styrgrupper och personal på sängen.

"Urdåligt - en ren skandal" kommenterar enhetschefen vid operationsavdelningen i Sollefteå. Och precis så är det. Urdåligt.

Anton Ångman, gruppledare Centerpartiet i Sollefteå kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel