Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Regeringens budget sviker Sveriges kvinnor

Nyligen presenterades regeringens budget för 2020. Istället för att prioritera de akuta samhällsproblem Sverige står inför - med växande utanförskap, ökad brottslighet och låg tillväxt - stoltserar partierna bakom Januariöverenskommelsen med enskilda förhandlingsvinster i mångmiljardklassen.

Den ”feministiska” regeringen ökar klyftorna och män får 35 procent större satsningar genom bidrag och skatter än kvinnor. Ingen tar ansvar för Sverige och kvinnorna blir de största förlorarna.

Arbetslösheten i Sverige har stigit till den högsta nivån på fyra år. Istället för att närma sig målet om lägst arbetslöshet i EU 2020, stiger arbetslösheten i Sverige. Nu har bara Grekland, Spanien, Italien och Frankrike högre arbetslöshet än Sverige.

Längst från arbetsmarknaden står utrikes födda kvinnor med kort utbildningsnivå. Mycket tyder på att Sverige är på väg mot en lågkonjunktur och nu behövs relevanta strukturreformer på arbetsmarknaden, inte verkningslös symbolpolitik:

1. Friår – en kvinnofälla. Förra gången en rödgrön regering införde friår var kvinnor, offentliganställda och äldre arbetstagare överrepresenterade bland de friårslediga.

Utvärderingar av försöket med friår under 2005 visade att de som varit friårslediga fick lägre månadslön och gick tidigare i pension, tvärtemot målsättningen. Friåret påverkade inte sjukfrånvaron eller arbetslösheten.

2. Bidragsberoendet ökar och döljs i åtgärder. Regeringen prognostiserar att socialbidragen ska öka med 13,3 procent under mandatperioden, men inkluderar inga åtgärder för att pressa tillbaka bidragsberoendet.

För att dölja arbetslösheten återinför regeringen nu extratjänsterna. En arbetsmarknadsinsats där färre än 3 procent gick vidare till ett osubventionerat arbete efter avslutad tjänst. Reformen har hitintills kostat omkring 30 miljoner kronor – per jobb. Ett dyrt sätt att dölja arbetslösheten, och ingen lösning för de kvinnor som vill få en egen inkomst.

3. Växande otrygghet tas inte på allvar. För tredje året i rad ökade antalet anmälda våldtäkter förra året till drygt 21 anmälda våldtäkter om dagen. Samtidigt leder bara 5 av 100 anmälda våldtäkter till fällande dom. Nu behövs omfattande satsningar på hela rättsväsendet. Istället väljer regeringen att satsa mer på friår än på polisen.

Vad Sverige behöver är en omfattande skattereform för ökad tillväxt och full sysselsättning. I veckan gick EU-kommissionen ut och rekommenderade Sverige att införa ytterligare jobbskatteavdrag för att utsatta grupper på arbetsmarknaden ska få jobb. Vi behöver bidragstak och aktivitetskrav i försörjningsstödet så att det alltid lönar sig att jobba. Hela rättsväsendet behöver förstärkningar för att återupprätta samhällskontraktet. Regeringen väljer istället att presentera en budget där pressklipp är viktigare än att ta ansvar för Sverige.

Josefin Malmqvist (M), riksdagsledamot och ordförande för Moderatkvinnorna

Viktoria Jansson (M), länsordförande för Moderatkvinnorna Västernorrland

Alicja Kapica (M), vice länsordförande för Moderatkvinnorna Västernorrland

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel