Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Rädda planeten – inför en vegansk skollunch i veckan i Härnösands skolor

Annons

Djurhållning står för mellan 14,5 och 18 procent av de globala koldioxidutsläppen, upp till 70-90 procent av all regnskog som skövlas, mellan 20 och 33 procent av förbrukningen utav globalt färskvatten och 26 procent av jordens isfria mark används till att odla de grödor som djuren matas med. Den primära orsaken till dödzoner i haven är fosfor- och kväveutsläpp och den sektor som släpper ut mest av dessa ämnen är djurhållningssektorn. Djurhållning är också den primära globala orsaken till minskad global biologisk mångfald.

Med alla dessa fakta framför oss, hur skulle vi kunna undgå att se att vi i Härnösands kommun borde minska på våra animaliska produkter för att rädda planeten? Hur skulle vi kunna vara emot en dag i veckan på Härnösands skolor då uteslutande växtbaserad mat serveras i våra matsalar?

Om någon oroar sig över näringsvärdet i en vegansk kost: Gör inte det. Protein finns i bland annat bönor, ärtor, linser, rotfrukter, tofu, olika köttsubstitut och vissa växtbaserade drycker. Kalcium går att hitta i till exempel broccoli, kål, sesamfrön med mera. Järn finns i exempelvis bönor, linser, olika sädesslag, brunt ris, frön, olika köttsubstitut och vissa växtbaserade drycker. B12 finns i alger, sjögräs och svamp. Allting du behöver i en kost kan du få som vegan. Jag tvivlar inte en sekund på att man skulle kunna servera växtbaserade måltider som både är näringsrika och riktigt goda på skolorna i Härnösand. 

En rådande stereotyp verkar vara att växtbaserad mat är dyr. Så behöver det absolut inte vara! Rotfrukter, grönsaker, bönor, linser, ris, pasta och kryddor (bara för att nämna ett par exempel) är väldigt billigt i jämförelse med mycket annat. Om man dessutom handlar efter säsong blir det ännu billigare, då många växtbaserade produkter håller länge. Man köper billigt (säsongprodukter är oftast billiga), det smakar gott, är prisvärt och det räcker länge. Vad blir det? En mycket bra investering! Min poäng är: Växtbaserad mat kan vara både billig och dyr, men håller man sig till rätt ingredienser kan en vegansk kost till och med kosta mindre än en traditionell husmanskost. 

Det handlar trots allt om vår framtid. Vi ungdomar vill gå klart skolan, skaffa jobb, uppleva världen, skaffa familj och göra allt det vi någonsin har drömt om. Vi ska inte behöva oroa oss över det klimathot som tidigare generationer har orsakat. Nej, det var faktiskt inte vi som ansvarslöst och ignorant lät industrier förorena världen med utsläpp, utsläpp som naivt ignorerades fram tills senare år då faran äntligen uppmärksammades. Nej, det var inte vi som orsakade förstörelsen av våran planet och det var inte vi som såg till att planetens globala temperatur ökade med cirka en grad celsius mellan åren 1880 och 2012. Ändå är det vi som kommer behöva betala och priset är vår framtid.

Jag hoppas att alla vill tänka över mitt förslag om en vegansk skollunch i veckan.

Elev, 15

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel