Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Psyk i Ö-vik en katastrof – patienter tvingas träffa olika outbildade läkare

Annons

Psykiatriska mottagningen i Ö-vik är en ren katastrof. En skam för kommunen.

Patienter har ingen fast läkare utan får träffa olika AT-läkare vid varje besök, så de hela tiden får upprepa sina historier. Det finns inte möjlighet att ha en fast läkare, för de har korta kontrakt. Istället får man outbildade AT-läkare som inte vet vad de jobbar med. Som inte vet vad det innebär att jobba med människor som har psykisk ohälsa.

Patienter blir överkörda och inte lyssnade på. Läkarna tycks inte heller läsa journalerna innan de träffar patienterna. Finns det inte plats på avdelningen för inläggning så skickas patienterna ner till Sundsvall.

Psykiatriska mottagningen är en katastrof där många patienter inte känner någon tillit.

Något måste göras, men när ingen blir hörd så finns ingen möjlighet till förändring.

Tappat förtroendet

SVAR DIREKT:

Vi beklagar att du känner dig missnöjd med den psykiatriska mottagningen i Örnsköldsvik. Vi har problem med att bemanna vår psykiatriska verksamhet med fasta specialistläkare. Det är en stor utmaning som vi delar med i stort sett samtliga regioner i Sverige.

Vid sjukhuset i Örnsköldsvik har vi akutpsykiatri och planerad mottagningsverksamhet på dagtid samt en vårdavdelning för heldygnsvård. Patienter behöver fara till Sundsvall när Örnsköldsvik inte har öppet eller har fullt på vårdavdelningen. Vi förstår att det ofta känns bättre att kunna få vård på sitt närmaste sjukhus. Det här är en lösning vi behöver ha för att resurserna ska räcka till.

Den akuta verksamheten och slutenvården bemannas till stor del av inhyrda specialistläkare. Vi försöker vi få så god kontinuitet som är möjlig och följer det regelverk som finns för upphandling. Inom den planerade öppenvårdsmottagningen har vi två fast anställda specialistläkare på heltid. Ytterligare en läkare är deltidsanställd och har digitala vårdmöten med patienter på distans.

Vi vill minska vårt beroende av inhyrd personal. Det handlar om patientsäkerhet, arbetsmiljö och ekonomi. Vi är därför glada att vi rekryterat ytterligare läkare till Örnsköldsvik under 2019.

Vad gäller våra AT-läkare så har de alltid handledning av en specialist i psykiatri. Att ha AT-läkare i tjänst är oerhört betydelsefullt. De är viktiga medarbetare och framtidens specialister.

Eftersom vi inte har fasta läkare på alla tjänster vi önskar jobbar vi utifrån de förutsättningar vi har. Exempelvis ska patienter få komma till andra yrkesgrupper, som en psykolog eller en psykiatrisjuksköterska, för till exempel en första bedömning. Den personen blir då patientens fasta vårdkontakt i stället för en inhyrd läkare. Det arbetssättet används på andra håll och vi bedömer att det ökar trygghet, tillgänglighet och kontinuitet för patienten.

Ett idogt rekryteringsarbete, ny teknik och nya arbetssätt behövs för att möta behovet av psykiatrisk vård. Att alla våra patienter ska känna sig trygga med den vård vi ger är vårt mål och för det arbetar vi varje dag.

Anna-Karin Drewsen, läkarchef länsverksamhet psykiatri Region Västernorrland

Kristina Mårtensson, länsverksamhetschef psykiatri Region Västernorrland

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel