Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Provokativa uttryck på TÅ-sporten ställer orimliga krav på stenhårt satsande skidtjejer

Annons

Vad styr sportjournalistiken på Tidningen Ångermanland? Jag ställer mig frågan efter att ha tagit del av sportsidans rapportering från Världscuptävlingarna i Falun förra helgen. Har TÅ fallit in i sämsta tänkbara kvällstidningsjournalistik? Eller är de avsiktligt provokativa uttryck om våra främsta skidstjärnor på damsidan, ägnade att tillgodose de upphaussade förväntningar som tidigare skapats hos läsarna?

Artikeln inleds med vinjettrubriken ”Därför plogade Ebba Andersson i nedförsbacken” och huvudrubriken är ”Slutade tvåa bakom Johaug”.  Artikeln fortsätter med frågor till Ebba: ”Hade du haft någon chans om du hade släppt allt och inte plogat någonting i den där backen och chansat lite?”, ”Finns det något hon skulle ha kunnat göra annorlunda?” och ”Hade du tagit Johaug i spurten tror du?” Om Frida Karlssons återkomst efter två månaders bortavaro från världseliten ger rubriken: ”Frida Karlsson nia i comebacken i Falun: ’Överladdad’ ”.

Det här kan jämföras med DN:s och SvD:s rubriker: ”Andersson tvåa i Falun” och ”Ebba Andersson stal showen i Karlssons tävlingscomeback” resp. ”Andersson gav Johaug en fight” och ”Slutkörd Frida Karlsson nöjd efter comebacken”. Båda rikstidningarna lovordar svenskornas insatser. Varför i allsin dar måste TÅ agera ”glädjedödare” och fokusera på önsketänkande som enbart tjänar att förminska insatserna och fokusera negativt? 

Både Ebba och Frida är unga supertalanger i skidspåret och jag uppmanar herrar sportskribenter att ge deras superprestationer i yppersta världseliten rätt bedömning. Fall inte in i kvällstidningarnas orealistiska och hysteriska klappjakt på läsarreaktioner, där allt annat än seger är förkastligt. Det sätter orimliga krav på våra stenhårt satsande unga skidtjejer.

Erik O. Sjödin

■ SVAR DIREKT:

Sportjournalistiken i Tidningen Ångermanland styrs av oss själva och vi bryr oss i första hand om läsarnas intresse. Skidåkning i allmänhet är väldigt stort och Ebba Andersson och Frida Carlsson i synnerhet är hyperintressanta. Därför skriver vi mycket om båda.

Jag tycker inte att vi fokuserar på det negativa. Ebbas andraplats var fantastisk och att sluta tvåa bakom Johaug är storartat. Vår sportkrönikör Jonny Dahlgren poängterade också före tävlingarna att vi inte skulle ställa för stora förhoppningar på Frida Karlsson i comebacken. I samma krönika spådde han också att Ebba Andersson skulle var med och utmana i toppen. Och han fick rätt.

Jörgen Sundin, nyhetschef Tidningen Ångermanland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel