Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Postnord ska tömma lådor tidigare – första klass-brev kan ta fem dagar innan det når mottagaren

Statliga Postnord har en tid haft problem med lönsamheten. En orsak är att det skickas mindre mängd brev, men även att man fick ärva dyra pensionsavtal när fusionen med danska posten skedde.

Ett företag som tappar intäkter i detta fall på grund av minskad postgång vidtar normalt åtgärder för att öka intäkterna igen. I Postnords fall försöka stimulera ökad brevskickning eller åtminstone försöka bromsa nedgången.

Vad gör då Postnord? På postlådor som har tömning vardagar kl 17.00 har det nu klistrats lappar som säger att tömning sker 13.00 och att söndagstömning upphör. Detta sker från den 1/7. Jag har noterat det på lådor i Sollefteå, Nyland, Bollstabruk, med flera orter, de senaste dagarna.

Detta innebär att lägger man ett första klass-brev på lådan en fredag klockan 13.01 och brevet är adresserat till Uppsala så är det framme tidigast efterföljande onsdag, då numera dagen efter-leverans ej längre sker till alla postnummer om brevet postas på en ort vars postnummer börjar på 820 00 eller högre. Det innebär fem kalenderdagar som det tidigast kan förväntas vara framme!

Detta känns inte som det stimulerar mer brevskickning utan är väldigt kontraproduktivt. Man tycker i klartext att kunder är besvärliga som vill skicka brev senare än lunchtid.

Kan Postnord berätta var man kan posta ett brev efter 13.00 och det lämnar samma dag i till exempel Sollefteå?

Hans Eriksson

SVAR DIREKT:

Svenskarna är ett av de mest digitala folken i världen. Ett nytt digitalt samhälle gör att allmänheten har ändrade sätt att kommunicera. Medan det skickas allt fler paket, minskar antalet skickade brev i Sverige snabbt. Sedan millennieskiftet har brevmängderna minskat med hälften, och utvecklingen går allt fortare. Antalet brev som postas i de gula brevlådorna minskar förstås i och med det.

Förändringen av tömningstiderna görs som en anpassning till en verklighet som redan är här. När svenska folket ändrar sina kommunikationsvanor behöver vi på Postnord arbeta annorlunda. Postväsendet har funnits i Sverige i snart 400 år och verksamheten har följt med i samhällsutvecklingen. Vi kommer fortsätta leverera post och paket, men hur det sker kommer att fortsätta förändras.

Från och med den 1 juli gäller nya tider för tömning av brevlådor och inlämning hos postombud för försändelser som går iväg samma dag. Söndagstömningen kommer att upphöra och sista tömningstid förändras på många platser.

På alla brevlådor finns aktuella tömningstider, och från och med den 1 juli även på postnord.se. I Sollefteå är senaste tömningstid för att försändelsen ska gå iväg samma dag klockan 16.00 på lådan som finns uppe på Nipan.

Niclas Evertsson, distributionsområdeschef Postnord

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel