Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Populism löser inte klimatutmaningen eller människors transportbehov

Annons

Med anledning av insändaren "Bensinsveket mot Västernorrland – risk för 20 kronor litern i slutet av mandatperioden".

Jag förstår och kan dela människors frustration över stigande  drivmedelspriser. Jag vet mycket väl att många människor i Västernorrland är beroende av bilen. För att ta sig till och från jobbet, resor för inköp och till fritidsaktiviteter, bland annat.

Jag kan därför också dela den frustration som den moderate riksdagsledamoten Jörgen Berglund från Sundsvall känner.

Däremot tycker jag att Jörgen borde hålla sig för god för att hemfalla åt billig populism, även om han drabbats av valfeber så här på sluttampen av EU-valet. Han vet mycket väl att den prisökning vi nu sett, en höjning om åtminstone 1,50 kronor litern, inte till någon del beror på skattehöjningar. Dessa höjningar beror på ökade priser på råolja på grund av den politiska utvecklingen i vår omvärld och på kronans försvagning gentemot dollarn.

Jörgen Berglund driver nu frågan om den så kallade överindexeringen.  Det regeringen hittills gjort är att genomföra den engångssänkning som deras egen budget innebar, en sänkning med 13 öre per liter. Kostnad för vårt gemensamma samhällsbygge 1 miljard.

I stället för att populistiskt driva frågan om indexering eller ej vore det bättre om vi gemensamt kämpade för att hitta alternativen till fossila drivmedel. Inte minst biodrivmedel. En storsatsning på biodrivmedel skulle dessutom gynna precis vår del av landet, Jörgen, med vår eminenta skogsindustri som bas. Det är långsiktigt mycket bättre än att försvara fortsatt fossilanvändning. Så kan vi göra en insats för klimatet, för miljön och för jobben.

Ingemar Nilsson (S), riksdagsledamot Västernorrland

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons