Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Politiska majoriteten i Härnösand: Mäns våld mot kvinnor måste upphöra

Mäns våld mot kvinnor utgör ett av de största hoten mot kvinnors liv och hälsa. Det är en oacceptabel tragedi för individer, familjer och hela vårt samhälle.

2017 minns vi som det år då #metoo satte fokus på frågan om våld och övergrepp mot kvinnor. Kvinna efter kvinna kunde vittna om hur de blivit utsatta. Den rörelse som startade i och med #metoo visade att samhället inte accepterar att någon blir utsatt för sexuellt våld eller ofredande på sin arbetsplats.

I Härnösands kommun satte vi frågan högt upp på agendan, bland annat efter att ett stort antal anmälningar om sexuellt ofredande under den årliga stadsfesten. Kommunen skapade under rubriken #wedo ett antal åtgärder, avsedda att uppmärksamma och motverka förekomst av våld och sexuellt ofredande mot kvinnor och flickor. Vi arbetade framgångsrikt med detta i skolorna. Två år senare såg vi resultaten. 2019 genomfördes den stora stadsfesten utan ett enda anmält fall av ofredande. Senaste levnadsvaneundersökningen visar även att den upplevda tryggheten bland flickor i årskurs 8 och årskurs 2 på gymnasiet ökat.

Den politiska majoriteten i Härnösands kommun tar nu arbetet med #wedo ett steg längre. Vi vill inleda 20-talet med att sätta ned foten, och som första kommun i landet införa nolltolerans mot mäns våld mot kvinnor. Ingen ska behöva bli utsatt för vare sig verbala eller sexuella ofredanden. Alla ska kunna känna sig trygga, såväl ute på nätet, som på gator och torg och i sina egna hem.

Med utökade satsningar inom #wedo vill vi dra ett streck. Visa att det räcker nu. Ingen mer ska drabbas.

Som ett första viktigt steg kommer vi i februari att anta ett mål om att noll kvinnor ska drabbas av mäns våld i Härnösands kommun. Vidare kommer vi att prioritera följande insatser i våra kommunala verksamheter:

All personal i Härnösands kommun ska genomgå en utbildning som behandlar våld i nära relationer.

Kommunala bostadsbolaget Härnösandshus antar en policy för hur man som anställd i bolaget och hyresgäst i dess lägenheter ska agera när man märker att människor far illa på olika sätt.

Ett aktivt arbete med normer, värderingar, språkbruk och beteenden på såväl arbetsplatser som i våra skolor.

Fortsätta att stötta mansgrupper, föreningsliv och andra som arbetar för positiva maskulinitetsnormer och mot skadliga beteenden och attityder bland pojkar och män.

Vi vill med detta utmana andra kommuner att under året göra detsamma. #wedo

Andreas Sjölander (S) – Kommunstyrelsens ordförande

Ingrid Nilsson (V), vice ordförande kommunstyrelsen

Ingemar Wiklander (KD), majoritetsföreträdare

Johan Sundqvist (MP), majoritetsföreträdare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel