Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Politiska ledningen i Kramfors har försatt sig i en omöjlig situation – olyckligt lägga ned skolor

Annons

En befogad oro sprider sig bland skolbarnsföräldrar i Kramfors kommun. Än en gång planerar den politiska majoriteten för nedläggning av skolor i ytterområdena. Ett olyckligt beslut inte minst med tanke på det politiska målet att hela kommunen ska leva.

Som mycket tydligt påpekats från föräldragrupper kommer nedläggningen av skolor att utarma den bygd som drabbas. Det finns en automatik i händelseutvecklingen när man börjar montera ned samhällsfunktioner. Vi har sett det förr och det kommer att upprepas. Försvinner en samhällsfunktion i någon form så följer andra funktioner efter och till slut finns inget kvar.

Det har i den pågående debatten efterlysts oppositionens åsikter. Man är besviken på den tystnad som rått. Fullt förståeligt men innan man har en åsikt så gör man klokt i att vänta in alla fakta. Nu tycks det som om den politiska majoriteten bestämt sig och förväntar sig dessutom att alla partier ska ställa upp på deras förslag.

Thomas Näsholm, bildningsnämndens ordförande, säger att han förväntar sig ett enhälligt beslut från vänster till höger. Ett symptomatiskt uttalande från en maktfullkomlig politiker.

Kramfors kommun har sedan 2013 varje år brottats med underskott för de två stora nämnderna inom utbildning och social service. Man vill inte kännas vid detta utan pekar på att man klarat budgetmålen. Ja, det är korrekt men hur det gått till talar man tyst om.

De två åren 2013 och 2014 fick man årligen ett tillskott på över 20 miljoner. Återbetalning av premiepengar från AFA. 2015 erhöll man ett statsbidrag om 53 miljoner. Perioden gav sammanlagt över 94 miljoner i helt oväntade intäkter.

Man fick en tidsfrist som kunnat användas till att ändra i organisationen för att bygga en verksamhet som kan rymmas inom de ekonomiska ramarna. Men det gjorde man inte och idag är läget mer än akut. Det förväntade underskottet för 2018 och 2019 landar på 100 miljoner. Då ger man sig på skolorganisationen istället för att se över hela den kommunala verksamheten och leta besparingar så man behålla skolorganisationen någorlunda intakt.

Lönekostnaden är den helt dominerande utgiftsposten i den kommunala ekonomin. Vill man uppnå snabb och effektiv kostnadssänkning så är det just den posten man ska ta itu med. Det finns över 1 600 tillsvidareanställda i kommunen. I koncernen ytterligare ett par hundra. Att rationalisera bort ett 50-tal tjänster borde vara fullt möjligt. Då frigör man 25 miljoner i minskade lönekostnader.

2016 lade Liberalerna en motion med förslag om att på ett varsamt sätt minska administrationen med 15 tjänster per år under en femårsperiod. Det hade frigjort över 100 miljoner. Vi hade inte haft något ekonomiskt problem.

Kramfors som stad kommer aldrig att locka till inflyttning. Det kan däremot våra mindre orter och kommunens vackra landsbygd göra. Då ska vi inte utarma bygderna utan utveckla dem. Först då kan vi förvänta oss inflyttning och den tillväxt som vi så väl behöver.

Den politiska ledningen i Kramfors har försatt sig i en omöjlig situation genom att inte i tid ta itu med problemen. Det finns ingen anledning att känna sympati. Som man bäddar får man ligga.

Svante Ivarsson, ordförande Liberalerna

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons