Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Politikerna i Sollefteå borde träffa människorna som lever i en störande vindkraftmiljö

Annons

Med anledning av insändaren "Majoriteten i Sollefteå lägger dimridåer i vindkraftsfrågan", skriven av socialdemokraterna Åsa Sjödén och John Åberg.

Jag vill likna förespråkarna för vindkraft med kolportörer. (En kolportör är enligt Svenska Akademins ordlista en kringresande lekmannapredikant.). Varför anser jag att så är fallet? Jo, dessa ”predikanter” lovar guld och gröna skogar (arbete anser Åsa Sjödén och John Åberg). Vad man inte talar är vilka negativa konsekvenser som kan bli följden.

Kolportörerna (Energimyndigheten, Naturvårdsverket, miljödomstolar, länsstyrelser, forskare och konsulter) undviker medvetet att behandla de risker som dagens jättelika vindkraftverk kan medföra i vår typ av landskap.

Förutom påverkan av rennäring och djurliv har vi en komplex fråga om störande buller. De metoder och regelverk som används för beräkning av spridande av buller har ingenting med verkligheten att göra. Den är alltför komplex för att kunna representeras av enkla räkneövningar och bullerkartor. Det är endast vad som har hänt som är verkligheten.

För att förstå problematiken måste man leva med vindkraften. Ett enstaka besök säger ingenting om hur livsmiljön kan påverkas. En rad olika väderförhållanden, topografin och vindriktning påverkar bullerspridningen.

Därför rekommenderar jag att politikerna i Sollefteå träffar människor som lever i en störande vindkraftmiljö. Utan undantag negligeras deras problem på ett sätt som är stötande. Man tappar helt enkelt tilltron till samhällets rättsinstanser. Den lilla människan som valt att leva i en vacker och någorlunda bullerfri miljö är helt utan rättsskydd. Beslut om vindkraftprojekt måste baseras på en avvägning av långsiktiga risker för livsmiljön mot eventuella intäkter i form av sysselsättning.

När det gäller vindenergi och klimatpåverkan så råder det dessutom stor oenighet om den är till nytta eller ej. Fossilfri är den i varje fall inte.

Åke Wikström

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons