Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Politikerna i Kramfors kan inte stoppa utarmningen av landsbygden – vad ska vi göra, Löfven?

Annons

Öppet brev till statsminister Stefan Löfven.

Hej Stefan!

Vi som bor i Kramfors har sett hur kommunens budget år efter år inte går ihop. I dagsläget har vi ett besparingskrav på tiotals miljoner, vilket innebär att våra kommunpolitiker ska vända varje sten i vårt vackra Höga Kusten för att hitta och plocka bort så mycket det går.

De får möta befolkningens ilska. Som du vet har Kramfors ända sedan den allmänna rösträtten infördes styrts av socialdemokrater. Det är de som först och främst var ansvariga för denna sågverks-Ådalen som blomstrade under flera decennier, precis som de idag bär ansvaret för nedgången av vår utarmade landsbygd. Det är inte direkt deras fel att världen konstant förändras och urbaniseringen sker, men i både gott och ont bär de ändå ansvaret för hur vår kommun mår.

Vi som fortfarande värnar om landsbygden och vill bo här och betalar kommunalskatt som är en av de högsta i landet, ser hur våra barn tvingas lämna sina trivsamma, välfungerande och långt ifrån tomma skolor och trängas in i centralortsskolorna där det inte ens finns plats för dem.

Besparingar är inte grunden till tillväxt, det bör våra kommunalpolitiker förstå. Det kanske de gör också, men det sägs att de inte har något val. Skäll inte på oss, säger de, skäll på Stockholm, skäll på systemet som missgynnar mindre orter. De har rätt. Systemet måste utvecklas hand i hand med förändringarna som sker lokalt och globalt. Sverige har i dag mycket stark ekonomi. Är det rimligt då att i detta rika land ser systemet till att landsbygden försvinner och folket tappar hoppet i sina folkvalda, demokratin och framtiden?

På Kramfors centraltorg den första maj lovar socialdemokraterna ”trygghet, demokrati och sammanhållning”. Före valet 2018 sa de att några skolnedläggningar inte var aktuella. Vi hör en sak och sen får vi se något annat i verkligheten. Något som jag var så van vid när jag på 1980-talet växte upp i Sovjetestland. Då visste vi att all politik bara var ett spel för gallerierna i detta absurda mardrömssystem vi levde i.

Att nu våra lokalpolitiker här i Sverige lovar en sak och direkt efter att de blivit invalda gör motsatsen, är i paritet med dessa lögner som jag fick växa upp med. Det grämer mig, som stenhårt tror på socialdemokratiska värderingar, djupt.

Dessutom, ryktena om döende byar är delvis en myt. Jag bor i det anrika, historiska Lunde. Det gamla gardet är på väg att checka ut och många nya, unga familjer har flyttat in i deras gamla 40-tals kåkar – sådana som vill bo på landet, ha växthus och potatisland, köpa närodlat, sätta upp solceller på taket och åka tåg. De kanske stannar ändå även om vi plockar bort skolorna och sjukhusen – men vad är det som de får för sina inbetalda skatter?

Så, eftersom våra kommunpolitiker inte kan stoppa utarmningen av landsbygden, vänder jag mig till dig, Stefan. Du som själv är uppvuxen i våra natursköna trakter och vet att välmående landsbygd inte kan existera och utvecklas när den samtidigt stryps av skulder och enorma besparingskrav. Vad ska vi göra?

Evelyn Höglund, lärare

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons