Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Politiker behöver prioritera om i budgeten – inget är viktigare än att barn får en bra utbildning i en trygg miljö

Artikel 15 av 70
Besparingar inom skolan i Kramfors kommun
Visa alla artiklar

Annons

Det har inte undgått någon att bildningsförvaltningen i Kramfors fortsätter sin åtstramningsstrategi. Återigen ligger förslaget: skolor ska stängas!

Den här gången har man siktat in sig på Grämestaskolan och Ytterlännässkolan. På medborgardialogen i Bollstabruk fann förvaltningschefen Ulrika Hurdén tydliga ord: Egentligen finns det så få barn i kommunen att det skulle räcka med en högstadieskola. För hela kommunen. Men man vill visa sig generös och väljer att bevara två skolor – en i Kramfors och en i Herrskog. Än så länge.

Vi som bor i den fortfarande levande bygden utanför centralortens gränser har längst insett att ingen kommer att undgå denna centraliseringstrend i det långa loppet. Nordingrå, Docksta, Ullånger – vem står näst på tur? När kommer man vara nöjd?

Förvaltningschefen hänvisar till ekonomin. Besparingskraven ligger på ungefär 25 miljoner kronor. Läser man den aktuella utgåvan av Lärarnas Riksförbunds (LR) medlemstidning ”Skolvärlden” så ser man att Ulrika Hurdén inte är ensam.

I tidningen hänvisar LR till en analys, genomfört av tankesmedjan ”Balans”. Där granskades 220 av Sveriges 290 Kommuner. Resultat: nio av tio kommuner sparar på skolan. Detta helt oberoende på kommunens politiska landskap. Socialdemokraterna (eller ska jag säga ”de nya moderaterna” istället?) sparar lika skarpt som M, C och KD. För mig ett tydligt tecken att kommuner i Sverige saknar mognad att ta sitt ansvar för nationens framtid.

Riksdagspolitikers försäkran att skolan behöver prioriteras och få utökade medel för ”undervisning, elevhälsa och de elever som behöver det mest” (utbildningsminister Anna Ekström (S), 2019) mynnade ut i 3,5 miljarder kronor i "likvärdighetsbidrag" i statsbudgeten i år. Pengarna är avsedda till landets skolor. Det budskapet verkar dock inte ha nått fram till politiken i Kramfors, för någon likvärdighet kan det inte vara frågan om när landsbygden berövas sina skolor och centralorten gynnas.

Meningen kan väl inte vara att först se till att landsbygdens ungar har ökad behov av elevhälsan genom skolsammanslagningar, större klasser och långa skolskjutsar (se exemplet Sollefteå) och sedan finansiera elevhälsan så att de kan möta de utökade behoven. Det är galenskap!

Det finns bara en lösning: Politiker behöver prioritera om i budgeten. Bildningsförvaltningens anslag behöver öka. Behöver ni höja skatten med en krona? Gör det då för helvete! Vi har fått så många jobbskatteavdrag att vi inte kommer att svälta ihjäl.

Oavsett om vi har barn eller inte så har vi inte råd med att nästa generation är lägre utbildad än vi. Vad kan vara viktigare för vårt land än att barn får en bra utbildning i en trygg miljö, undervisade av lärare som känner sig nöjda med sin arbetsmiljö?

Jan Lötberg

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons