Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Politiken och våra förväntningar – som cirkusen inför jul

Annons

Runt om i våra kommuner och regioner brottas politiken med en besvärlig ekonomi. Det talas om skolnedläggningar, neddragningar inom omsorgen, rationaliseringar och neddragningar inom sjukvården.

Lite grann kan man likna hela cirkusen vid den situation familjer har inför jul. Före valen för partierna fram sitt budskap, likt katalogerna från leksakskedjorna, då gäller det att väcka habegäret hos medborgarna till just det man har i sin katalog. Medborgarna bygger upp förväntningar precis som barnen på att få just de och de grejerna ur katalogerna.

Så kommer julklappsutdelningen eller budgeten. Men vart tog sakerna på min önskelista vägen? Ibland gör man som föräldrarna som tar sms-lån för att kunna köpa grejer. För politiken blir sms-lånen istället stafettpersonal och budgetunderskott. Själva sitter vi likt fågelungar och ropar – vi betalar ju skatt så fixa biffen!

Tar vi egna initiativ? Har vi sålt jultidningar? Köper vi själva på oss det vi vill ha? Det där dataspelet eller det där BB:t? En del försöker, men möts av avund av de övriga. Varför ska hen ha det vi inte fick i julklappssäcken?

Efter att följt diverse Facebookgrupper, insändare och debatter i några år tror jag inte att vi kommer att se någon förändring i vårt eget beteende. Politikerna fixar ju inte det vi vill ha, så då röstar vi på SD eller liknande istället.

Observant

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons