Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Planera påskresan i tid – det här bör du tänka på under den trafikintensiva helgen

Påsken är den mest trafikintensiva helgen under året. Om vi hjälps åt kan den också bli den trafiksäkraste trafikhelgen.

Serva bilen, glöm inte att kolla lufttrycket i reservhjulet. Kolla även att utrustningen är intakt. Lasta inte för tungt i takboxen så att bilen blir instabil. Med god koll över bilen kan resan börja med ett gott humör.

Om resan går upp till fjällvärlden bör du överväga att behålla vinterdäcken på. Om inte bör du skaffa snabblänk eller snökedjor som tillbehör.

Anpassa hastigheten till de olika trafikförhållande som råder under färden. Du vinner så lite på att köra om. Om du ökar hastigheten från 90 till 100 kilometer i timmen vinner du cirka 40 sekunder per mil, och då är inte stopp vid signaler, köer och liknande inräknat.

En irriterad förare är en farlig bilist.

Skulle det mot förmodan vara någon som har mer bråttom än du så hjälp den bilisten att komma om. Genom att hjälpa andra så skapar du lugn och harmoni i trafiken. En irriterad förare är en farlig bilist. Att hålla avstånd till framförande fordon eliminerar också tillbud och sammanstötningar vid en kraftig inbromsning.

Kör inte för långt utan att stanna och rasta. Ta gärna med en termos med varm dryck och en smörgås som reservproviant. Ta även med varma kläder att använda vid ett eventuellt stopp. Slå på lokalradion för information om trafiken. Studera bilkartan så att du har kännedom om alternativa vägar vid information om trafikstopp.

Kör med omdöme och ha en glad påsk och en glad fortsättning efter påsken.

Ove Sundström, NTF Västernorrlands äldreråd

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel