Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Patienter med psykisk ohälsa måste ges rätt vård direkt – oavsett resurser

Annons

Vi måste prioritera, säger psykiatrins länsklinikchef, Kristina Mårtensson och uppger att psykiatrin klarar av de patienter som är allvarligast sjuka och att de där har en väldigt bra vård. Det är enligt henne den viktigaste målgruppen och hon säger att de måste satsa på dem.

Vi kan i sak förstå det uttalandet men tycker ändock inte att det känns bra att hon som chef uttrycker sig så, vad är då de övriga sjuka värda? Vad händer med de övriga som man väljer att inte satsa på?

Psykiatrin tycker också att de som har lätt psykisk ohälsa borde tas om hand av primärvården. Vad klassas egentligen som lätt psykisk ohälsa, vad betyder det? Vem bedömer det? Personer med psykisk ohälsa, oavsett svårighetsgrad, bör ha rätt vård och inte, utifrån brist på resurs, hänvisas till primärvården. Detta i sig blir också i dagsläget ett moment 22, och något som vi som föräldrar till ung vuxen fått uppleva. Har under många år blivit bollad mellan akutmottagning, hälsocentral och psykiatrin. Och där ingen instans under de åren kunnat erbjuda adekvat stöd, bedömning och behandling. När väl vården förstår allvaret och psykiatrin tar sitt ansvar så har den psykiska ohälsan blivit större på så sätt att diagnos ställs och medicinering krävs.

Det finns ingen samordning mellan olika vårdgivare och att som anhörig maktlös se på hur en person som redan mår dåligt börjar må allt sämre är inget vi önskar någon. Man känner sig mycket ensam och rådlös. Konsekvenser av psykisk ohälsa som ej bemöts trots flertalet kontakter bidrar också till socialt utanförskap, och måendet blir därmed allt sämre.

Har en fråga till, vad betyder egentligen första linjens psykiatri? Betyder det att en doktorn på hälsocentralen ska kunna utföra samma bedömning och åtgärd som en psykiatriker, läkare eller sköterska specialiserad inom psykiatrin? Undrar slutligen hur många personer och deras framtid som ska offras för att det inte finns resurser och ingen vilja att samordna? Borde finnas vilja och intention att se till personens bästa och hälsa i stället för att enbart se till olika instansernas resurser.

Gör Region Västernorrland till en region som ser till alla människors behov av god och specialiserad vård.

Framtidstro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel