Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Östersjön är laddad med bly

Under senare tid har vi fått rapporter om enorma mängder gifttunnor som dumpats i havet utanför Sundsvall. Visste man verkligen ingenting om det farliga innehållet? Och varför utsattes just havet?

De ansvariga måste väl ha anat vad de höll på med? Så värst länge sedan är det ju inte och kunskapen om giftiga medel kan inte ha gått dem förbi.

Samma sak gäller militären. Hur många ton bly har inte skjutits ut från kanonerna vid provskjutningarna efter våra kuster. Från enbart skjutfältet på Åstön utanför Sundsvall? Jag har varit inkallad där, i mitten av 50-talet, och laddat åtskilliga kanoner med kilotunga kulor som gått rakt ut i havet. Ton? Ja räkna med tusentals ton bly!

Åstön var ansett som ett lämpligt ställe, havet låg rakt fram, inga hinder i vägen för kulorna. Likaså även på andra ställen.

Östersjön är laddad med bly.

Om det nu skulle vara så, att ingen visste om innehållet så är det förvisso ändå ett kapitalistiskt drag att bli av med avfall på ett lättvindligt sätt.

Gammal skytt som var emot skjutandet

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel