Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Österåsen jobbar med det vi verkligen behöver – regionen borde vara stolt över verksamheten

 
Österåsens framtid utreds
Visa alla artiklar

Den Socialdemokratiska ledningen i Region Västernorrland kommer snart kunna skriva in sig i historieböckerna för lång tid framöver. Nedläggningen av Sollefteå BB, akut kirurgin, akut ortopedi; ja listan kan göras lång och nu kommer ytterligare hot mot välfungerande verksamheter i Ådalen. Nu utsätts åter igen Österåsen – Livsstilsmedicinskt center. Detta trots att verksamheten nyligen utretts, bland annat 2014 av en oberoende och välmeriterad konsult. En konsultrapport som gick på djupet i verksamhetens alla delar.

Genomlysningen visar på god kostnadseffektivitet, stor nöjdhet bland inremittenter, besökare och personal, enbart evidensbaserade behandlingar och goda resultat efter behandling.

Rapporten ger Österåsen gott betyg och slår fast att verksamheten ligger i framkant i Sverige På Österåsen finns Västernorrlands spjutspets vad gäller folkhälsa och kliniskt arbete med levnadsvanor. Varför kan inte Region Västernorrland för en gång skull vara stolt, slå sig för bröstet och visa upp vilken fantastisk verksamhet vi har på Österåsen?

Verksamheten på Österåsen når ut till cirka 4 000 personer per år, som på ett eller annat sätt vill förändra sina liv. I det innefattas allt ifrån inremittenter, kurser, föredrag och utbildningar. Hit kommer många multisjuka patienter som behöver stora livsstilsförändringar i grunden, det är ingen quick-fix, det kräver både tid, engagemang och kompetens. Allt detta finns på Österåsen, allt detta levereras av Österåsens kompetenta personal, ett team i en historisk och kulturell oas, mitt i naturen med utsikt över Ådalen. Österåsen arbetar med bland annat fetma, stress, diabetes och tobaksavvänjning, precis sådant som vi västernorrlänningar verkligen behöver och sådant som regionen sagt sig vilja satsa på.

Så sent som innan valet 2018 lovade Socialdemokraterna att Österåsen skulle vara kvar och utvecklas, i valrörelsen och när Andreas Sjölander (S), dåvarande ordförande i Folkhälsa- primärvård- och tandvårdsnämnden basunerade ut i Tidningen Ångermanland att:

”-Det är viktigt att signalera att hälsohemmet ska vara kvar och att det ska vara verksamhet på Österåsen som plats. (…) -Det går att försvara ekonomiskt eftersom alla utredningar visar att varje satsad krona ger fler kronor tillbaka.”

Väldigt tydliga besked 2018, kan vi tycka.

Det minsta man kan begära som invånare i Västernorrland är att Socialdemokraterna 2020 nu håller vad man lovat, fullföljer de beslut som tidigare fattats och står upp vad man sagt. Vår fråga till regionstyrelsens ordförande respektive vice ordförande Glenn Nordlund (S) och Sara Nylander (S) är följande:

Om ni står för att satsa på folkhälsa och förebyggande arbete, är ni beredd att ge personalen mandat att fortsätta utveckla Livstilsmedicinskt centrums välrenommerade verksamhet på plats i Österås?

Anton Ångman (C), gruppledare Centerpartiet i Sollefteå

Kristina Eriksson (C), ledamot för Centerpartiet i regionfullmäktige

Joel Ölund (C), ledamot för Centerpartiet i Sollefteå kommunfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel